‘Wandeling van de week’ 55 : Gerrit van de Mars

VAASSEN – In de rubriek ‘Wandeling van de week’ interviewt Dennis Dekker inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. Deze week loopt Dennis met Gerrit van de Mars (61) uit Vaassen. Gerrit woont samen met zijn vrouw Marja en hun drie hondjes aan de Koninginneweg. Om die reden is hij vrijwel dagelijks in het park aan de overkant van de weg te vinden: het Cannenburgher bos.

Om even met die hondjes te beginnen. Dat zijn allemaal enthousiaste border terriërs. En niet voor niets. Gerrits vrouw Marja fokt deze jachthondjes en zit zelfs in het bestuur van de Border Terriër Club. “Momenteel hebben we drie hondjes, waarvan er twee wat jonger zijn. Daar kunnen we dus ook een lang rondje mee lopen. In dat geval wijken we wel eens uit naar een rondje richting de Gortelse Hei. Die wandeling hebben we zelf ons ‘Rondje Duit’ genoemd. Die wandeling is vernoemd naar de inmiddels overleden Vaassense huisarts die vroeger aan de Hattumseweg woonde.” Met het oudste hondje (‘onze oma’) wordt dagelijks een alternatief korter rondje gelopen in het Cannenburgher Bos.

Slingeren heen en weer

Dat bos naast het prachtige Kasteel Cannenburch is dus ook exact de plek waar wij gaan wandelen. We gaan van links naar rechts, we gaan heen en weer. We slingeren over kleine paadjes, we lopen op de grote strakke laan die het Maarten van Rossumplein heet en ook naar diezelfde binnenplaats tussen het zogenaamde Bouwhuis, restaurant ‘Bij Maarten in het Koetshuis’ en het befaamde 16e-eeuwse Kasteel Cannenburch leidt.

Intussen heeft de spontane praatgrage Gerrit het over van alles en nog wat. Over zijn werk en zijn hobby’s bijvoorbeeld. “Heel eerlijk? Dat heeft direct met elkaar te maken. Mijn werk is mijn hobby, ik vind het nog altijd prachtig om te doen.” Gerrit die, samen met zijn broer Piet, eigenaar is van een succesvol Vaassens garagebedrijf, heeft heel zijn leven al een voorliefde voor ‘sleutelen’. Aan brommers, aan auto’s, maar het liefst nog wel aan motoren. Van die laatste categorie, bezit hij een hele verzameling. Crossmotoren, racemotoren, toermotoren. “Ik heb zelfs nog een Hondamotor van mijn schoonvader in de schuur staan, waar ik nog wel eens op rij. Een prachtig exemplaar. Die zal ik nooit weg doen.”

Maar er zijn ook zelfbouwmotoren. “Bij deze caféracers, een bijzonder model dat oorspronkelijk uit Engeland komt, wordt een standaardmotor omgebouwd tot een unieke sportmotor. Je zit anders op zo’n motor. Het is weliswaar niet zo comfortabel als een toermotor, maar het ziet er wel waanzinnig uit. En dat zijn ook nog eens uniek exemplaren. Ik geniet er echt van om er mee te rijden en er aan te knutselen. Als ik ’s avonds geen afspraken heb of met mijn vrouw op de bank zit, dan ben ik het liefst in mijn schuur.”

Trail racen, endurance

Op dit moment staan daar onder meer twee frames van een crossmotor. “Die ben ik nu één voor één aan het opbouwen. De ene is gepoedercoat en in kleur gespoten. Daar heb ik wielen bij waarvan de velgen ook al gespoten zijn. De aloude spaken in die velgen zijn toevallig vandaag binnengekomen. Je hoort het: dit is écht mijn passie. Ik doe dat niet voor de verkoop, ik heb deze verzameling puur voor mezelf. Jij wilde voor deze wandeling toch weten wat mijn passie is? Nou, dít is mijn passie.”

Naast dat knutselen, is ook het rijden geweldig, weet Gerrit. Op zondag toer ik graag een rondje met mijn broer Wim en met vrienden. Endurance rijden (lange afstanden rijden met een offroad crossmotor) bijvoorbeeld. En op zaterdagen doe ik soms wel mee met Trial-wedstrijden (een parcours met hindernissen waarbij je voeten niet aan de grond mogen komen.” Dat doet de 61-jarige nog niet heel lang. Toch heeft hij aanleg. “Onlangs werd ik in Nunspeet eerste in mijn categorie. Een paar weken geleden lukte dat in Baarlo ook al. Ik vind het heerlijk om lekker actief te rijden. Af en toe trek ik de motor ook graag nog even op het achterwiel. Hahaha…” Om hiervoor ‘in shape’ te zijn en te blijven, is Gerrit een graag geziene gast in de Vaassense fitnessschool Veenstade en volgt hij samen met zijn Marja iedere maandag een bootcamptraining bij Lekker in Beweging, het bedrijf van Marjolein Kroese uit Epe. En dan zijn daar natuurlijk nog die dagelijkse wandelingen met de honden. “Volgens mij is het erg belangrijk om je lichamelijk fit te voelen. Dan kun je ook in je werkzame leven veel meer aan. Ik maak mezelf niet te druk. Ik doe mijn ding en probeer dat zo goed mogelijk uit te voeren. Dat is alles.

Leuk om aan te vullen? Die liefde voor sleutelen zit ook bij Gerrits drie andere broers in de genen. Tweelingbroer Piet is mede-eigenaar van Auto & Service Van de Mars. Ook hun twee oudere broers werkten bij diverse regionale garagebedrijven. “Mijn zus is de enige die niets van techniek moet hebben.” Die voorliefde voor techniek hebben ze overigens niet geërfd van vader Van de Mars. “Onze vader was met heel ander werk bezig, sterker: hij had niet eens een rijbewijs of een auto. We woonden ooit op de grens tussen Nijbroek en Oene. Een prachtige plek. Mijn vader werkte jarenlang bij de Oener aannemer Roelofsen. Hij ging op de fiets naar het werk, had geen auto nodig.” Zijn ouders zijn allebei weliswaar al heel wat jaren uit de tijd. Toch denkt Gerrit nog vaak aan hen terug. “Zo vind ik het bijvoorbeeld jammer dat mijn vader ons huidige nieuwbouwpand op het Eekterveld nooit gezien heeft. Daar was hij vast trots op geweest.” 

Spijt

Al moet tegelijkertijd ook worden toegevoegd: uiterlijk vertoon was er sowieso niet bij in de familie van de Mars, legt Gerrit uit. “Onze familie heeft geen poeha. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg, zo zeiden we vaak. We doen wat we zeggen, we hebben geen verborgen agenda’s, zijn nooit heel erg aanwezig maar zullen het wel zeggen wanneer we ergens iets van vinden.” Er is trouwens nog zo’n uitdrukking die in het gezin Van de Mars vaak langskwam. “Mijn vader zei altijd: ‘Je kan beter spijt hebben van de dingen die je gedaan hebt, dan van de dingen die je niet gedaan hebt’. Dat zeg ik ook regelmatig tegen anderen.”

Hard werken; maximaal genieten. Dat is het credo van Gerrit, maar ook van zijn vrouw Marja. “Daar hebben we elkaar ooit helemaal in gevonden. Je moet in je vrije tijd vooral ook dingen doen waar je energie van krijgt. Anders hou je het niet vol.” Daarbij hanteert Gerrit ook in zijn werkzame leven eenzelfde sympathieke aanpak. “Ik vind mijn werk mijn hobby. Daar is niets aan gelogen. Ik hoef niet enorm veel geld te verdienen. Ik wil enkel dat mijn personeel op een goede manier aan het werk kan blijven. Daarvoor moet je ook als ondernemer eerlijk en oprecht zijn. Zullen we nu maar eens terug naar huis lopen? Ik heb wel zin in een bak koffie. Tenzij je nog niet genoeg over me weet. Dan lopen we lekker door natuurlijk…”

De 55e editie van de ‘Wandeling van de week’ heb ik gelopen met Gerrit van de Mars uit Vaassen.  

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

2 reacties

  1. Een fantastisch leuk en treffend verhaal. Dat is helemaal Gerrit zoals ik hem al heel veel jaren ken: enthousiast vertellen over zijn werk en zijn andere hobby’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *