‘Wandeling van de week’ 7 : Arno Boeve

Emst – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. De afgelopen week ging Dennis op pad met Arno Boeve uit Emst. Arno is eigenaar van een bedrijf genaamd HBV Beveiliging. “Daar ben ik wekelijks aardig wat uren druk mee. Ik heb daarom veel hobby’s, zodat ik mijn hoofd regelmatig leeg kan maken.” Een relatief nieuwe hobby is bij de Emstenaar uitgegroeid tot ware verslaving: wandelen.

Leuk om over die hobby te praten, maar veel leuker om het dan ook meteen te doen, vindt de Emstenaar. We spreken dus af bij zijn huis en gaan aan de wandel. We duiken via de Langeweg en de Woesterbergweg het Wisselse Veen in. Na het prachtige Wisselse Veen volgt de lange Boerweg. Dan leidt de lange Langeweg weer terug naar zijn huis. In een wandeling van een kilometer of 10 vertelt Arno uitgebreid over zijn beveiligingsbedrijf. Ook passeren er veel hobby’s van Arno en spontane ludieke initiatieven waar hij die drukke baan mee afwisselt.

Zo was hij meerdere jaren medepresentator van het Emster Sinterklaasfeest en van het snerttoernooi bij vv Emst. Ook verzorgde hij diverse gezellige zaterdagavonden in een café. Hij vertelt over één van de meest recente initiatieven. “Ik was in 2019 één van de groep ondernemers die samen een gezelligheidsclub zijn gestart. Bij de ‘De Heeren van’ hebben zich inmiddels een kleine twintig ondernemers aangemeld. Jammer dat we het afgelopen jaar vanwege corona weinig konden doen.”

Terug naar dat wandelen, want dat is zijn allernieuwste verslaving. Dat kwam zo. Arno wilde graag wat afvallen. “Ik sportte regelmatig, maar eerlijk gezegd vond ik de derde helft misschien wel het allerleukste. Ik deed aan voetballen, aan tennissen en ging jaarlijks op skivakantie. Begrijp me niet verkeerd: de fysieke inspanning is heel erg leuk, maar het hapje, het drankje en de gezelligheid nadien vond ik minstens zo heerlijk. Toch wilde ik ook wel graag wat lichter worden. Ik had al eens een paar diëten gevolgd. Die hadden uiteindelijk vaak eenzelfde effect: al het afgevallen gewicht kwam er razendsnel weer bij op als ik ‘gewoon’ ging eten.”

Toen dacht hij ineens terug aan een whiskyproeverij die hij met ‘De Heeren van’ gevolgd had. “Dat had ik jaren daarvoor al eens eerder gedaan. Die man die de proeverij gaf, kende ik dus. Maar de tweede keer was hij bijna niet meer te herkennen, zo veel was hij afgevallen. Ik vroeg hem hoe en hij vertelde dat hij er weinig voor gelaten had. Het belangrijkste? Hij was zijn ingenomen en zijn verbruikte calorieën gaan bijhouden in een appje. Daarnaast liet hij weten dat hij was gaan wandelen. Dat begon met een keer in de week een klein stukje. Al snel ging hij dagelijks van huis. De afstanden liepen op. In een jaar tijd was hij tientallen kilo’s kwijt. Ik dacht: dát ga ik ook doen.”

Juni 2020 installeerde Arno een app op z’n telefoon. De treffende en veelzeggende naam was FatSecret. Sindsdien vult hij dagelijks nauwgezet in wat hij eet. Maar ook wat er verbrand wordt. Ook schafte hij meteen wandelschoenen aan. En hop, daar ging Arno. De deur uit, de frisse lucht in. In stevige tred. Eerst eens per week, maar al gauw veel vaker. Om routes te bekijken en te bewaren, om vorderingen te zien en om zijn verbrande calorieën bij te houden, kwam er nog een app bij: Runkeeper. Ook dat wordt steeds minutieus bijgehouden. Het resultaat is indrukwekkend: hij viel sindsdien ruim 22 kilo af. “Ja, geweldig. Maar heel eerlijk, dat mocht ook wel. Ik ga voor de 30.”

Er kleven meer voordelen aan dat wandelen, vindt Arno. Vanaf zijn huis aan de Laarstraat in Emst ging hij de omgeving die hij zo goed kende, ineens op een andere manier zien. Daar waar hij normaal gesproken in de auto zit en snel van plek naar plek moet toeren om de beveiliging bij zijn particuliere en zakelijke klanten te regelen, zorgt deze hobby juist voor rust in het hoofd, voor nieuwe ideeën en voor een gezondere levensstijl. “Mijn diensten zijn onregelmatig. Sinds de komst van de kinderen (Arno en zijn vrouw Ingrid hebben drie dochters, red.) is er wel wat meer regelmaat in mijn diensten, maar toch ben ik ‘s nachts nog veel aan het werk.” Menig avondje in de week komt Arno ‘s avonds dus laat thuis. “Vroeger belandde ik dan op de bank voor de tv om even een filmpje of een serie te kijken. En wanneer je tv aan het kijken bent, dan heb je sneller zin in wat lekkers. Zo’n zak chips is dan zo opengetrokken. En leeggegeten.”

Nu besteedt hij die avonduren heel anders. Hij gaat wandelen. Alleen. “Voordeel? Dan denk je niet aan eten.” Meerdere keren per week verslindt hij kilometer na kilometer. “Zaklampje erbij en lopen maar. Ik kom niemand tegen. Ben tijdens dat wandelen zelfs nog geen wild tegengekomen. Dat terwijl de wolf zich hier steeds meer laat zien. Hahaha…”

Vaak is Arno ver na middernacht pas weer thuis. “Ik voel me volmaakt vrij als ik in die stille nacht een rondje door het buitengebied van onze gemeente loop.” Daar houden z’n sportieve hobby’s niet op. Die wandelingen vult hij aan met tennis, voetbal en fitness. Vanwege de lockdown is dat nu wat behelpen. “Daarom sport ik vanuit huis. Zo volg ik online fitnesslessen. Recentelijk heb ik zelfs een homertrainer gekocht. Tijdens een filmpje op Netflix of een voetbalwedstrijd zit ik dan te fietsen.” Het is trouwens ook weer niet zo dat ‘Arno Boeve één of andere Sportbilly geworden is’, lacht hij. “Niets is minder waar. Ik vind de gezelligheid nog altijd erg belangrijk. Af en toe eet ik echt nog wel eens ongezond, maar ik ben wel veel meer op mijn gezondheid gaan letten.”

(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 20 januari 2021)

 

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *