Welsum / Olst / Epe – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. Deze week gaat Dennis op pad met Maaike Boersma. Ze noemt zichzelf buitentherapeut en gaat om die reden letterlijk met haar cliënten aan de wandel. “Zo ben je lichamelijk en geestelijk bezig. De natuur fungeert daarbij een rustgevend middelpunt.”
De verslaggever en de geïnterviewde hebben afgesproken bij het pontje nabij het dorp Welsum. Aan de andere kant van de IJssel (in Olst), woont Maaike met haar gezin. Vanaf de pont leidt onze wandelroute richting het Gelderse dorp Oene. Een logische keuze. Slechts een paar kilometers van deze plek verwijderd, bracht ze heel wat jaren van haar leven door.
“Ik ben geboren in Zuuk. Die vrijheid en rust die ik daar als kind ervaren heb, zit nog altijd diep in mijn hart geklonken. Daar ben ik steeds weer naar op zoek. In mijn werk, maar ook in mijn privéleven.” Na Zuuk volgde een aantal jaren een huis in een nieuwbouwwijk in Epe. Daarna verhuisde het gezin Boersma naar Oene. Haar ouders wonen daar nog steeds. “Ik kom er graag. Ik vind het daar heerlijk.”
De liefde voor de natuur noemt ze niet voor niets ‘de rode draad in haar leven’. Maar daarbij kwam ze er via een rijke, zeer diverse opleidingsroute uiteindelijk achter waar haar hart lag. “Dat was niet altijd zo. Ook ik heb me een periode in mijn leven veel op de buitenwereld gericht. Ook ik negeerde signalen in mijn lijf, ook ik zat veel in mijn hoofd.” Een indrukwekkend traject van persoonlijke ontwikkeling en van diverse cursussen en opleidingen hebben haar veel geleerd. Die kennis en kunde zet ze nu in binnen haar praktijk. “Ik doe werk, dat niet als werken voelt.”
Hoe Maaike’s persoonlijke begeleiding verloopt? Na een uitgebreide, zorgvuldige intake, start er een bijzonder één op één-traject waarbij Maaike tijdens een aantal wandelsessies bij haar cliënten achter vastgezette overtuigingen uit het verleden probeert te komen. Ze laat hen oefeningen doen, ze stelt indringende, betekenisvolle vragen, ze luistert en reageert op wat er verbaal of non-verbaal bij haar cliënten naar boven komt drijven.
Innerlijke reiniging
Tijdens deze wandeling laat de buitentherapeut ook de verslaggever ervaren, hoe ze werkt. “Wat in mijn ogen het belangrijkste is? Mensen moeten altijd terug naar hun gevoel kunnen gaan. Mijn doel is om hen weer verbinding te laten maken met hun eigen kracht en eigen energie. Als je jezelf beter begrijpt en keuzes durft te maken vanuit je eigen vertrouwen, dan word je automatisch een gelukkiger mens.”
Mensen die zich bij Maaike Boersma melden, ervaren een probleem in het dagelijks leven. Een fysiek probleem of een geestelijk probleem. Ze zijn bijvoorbeeld ergens onzeker over, overprikkeld of ze hebben vage lichamelijke klachten die ze niet zelf op kunnen lossen. “Ik ga terug naar de kern van het probleem. Want datgene waar jij tegenaan loopt, heeft vaak te maken met iets dat in het verleden gebeurd is, zo is mijn reactie. Je bent er alleen niet meer zo bewust van. Maar het mooie is: je lijf onthoudt alles. Je moet dus terug naar je gevoel.”
Vaak is men vervolgens geraakt door het delen van een bepaalde ervaring, of door een conclusie die de buitentherapeute trok. Ze reageert dan zacht en fijngevoelig. “Ik zie dat je het raakt. Waarom doet dit jou zo veel?” Ze stelt zich daarna op als luisterend oor. “Want wanneer men hier is aanbeland, dan komen er onherroepelijk emoties bij kijken. Maar dat is niet erg. Huilen is goed. Tranen zorgen voor een innerlijke reiniging. Het is niet voor niets zo dat je je uiteindelijk opgelucht voelt, wanneer je gehuild hebt.”
Maaike legt uit welke bewustwordingsoefeningen hier zoal bij komen kijken. “Voel je ademhaling tijdens het wandelen. Concentreer je achtereenvolgens volledig op wat je voelt, wat je hoort en wat je ziet. Het zijn manieren om bewust te worden van je eigen lichaam.” De centrale vraag die vervolgens beantwoord moet worden? “Hoe tevreden ben je eigenlijk over jouw leven?” Het antwoord daarop, komt dan veel meer binnen, weet ze. “Je bent je echt bewust van de vraag. En denkt daardoor ook dieper na over het antwoord.”
‘It happens offline’
Gestalt therapie, voice dialogue, mindfullness, lichaamsgerichte therapie, het is zo maar een reeks therapievormen en oefeningen die Maaike combineert met het gegeven om buiten te zijn. Niet gestoord door rinkelende, trillende mobiele telefoons. “Want: ‘it happens offline’, vind ik. Dat is wat mij betreft de plek waar de diepgang plaatsvindt. Hier kijkt enkel de natuur toe.” Het lijkt wel een geestelijke opruimingsdienst. Maaike lacht. “Ja, eigenlijk wel. Zonder mijn werk te veel te willen simplificeren natuurlijk. Want er komt best wel wat meer bij kijken. Maar in essentie is dit zeker wat ik wil bereiken.”
De IJssel gloort aan de horizon. Een passende anekdote volgt, terwijl het eindpunt van deze wandeling nadert. “Tijdens mijn studie aan het Boswijk Instituut in Doorn werd ik dagelijks geconfronteerd met een uitspraak van Thich Nhat Hanh. Hij is een boeddhistische monnik uit Vietnam. Eerst voelde ik, nuchter als ik ben, die tekst niet zo erg. Maar keer op keer werd mijn oog naar de poster getrokken met deze prominente quote. Steeds las ik de woorden. Inmiddels ervaar ik exact wat de zin betekent. Misschien omdat ik tijdens die opleiding heel veel over mezelf geleerd heb. Misschien ook wel omdat ik al die ervaringen mag gebruiken om anderen te helpen.” De woorden van Tich Nhat Hanh vormen misschien wel de essentie van Maaike’s aanpak: ‘Peace in oneself, peace in the world’.
(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 13 januari 2021)
Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!