‘Wandeling van de week’ 34 : Melanie Borst-Verhoef

EPE – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. De afgelopen week ging Dennis op pad met Melanie Borst-Verhoef. Melanie woont weliswaar in Eerbeek, maar heeft inmiddels zo’n drie jaar haar bijzondere sportschool voor vrouwen: ‘hart for her’. Dat is dan ook de plek waar onze wandeling begint: het pand aan de Stationsstraat.

“Kijk! Daar is Denise! Kom binnen Denise!” Melanie Borst Verhoef en medewerkster Astrid grappen er wat af, wanneer ik binnenkom. Mannen zijn namelijk ‘niet echt welkom’ bij hart for her. Deze sportschool is, zoals de naam al doet vermoeden, puur bedoeld voor vrouwen. “Die moeten in een veilige omgeving kunnen sporten. Heel eerlijk? Mannen passen daar dus niet bij. Dus jij heet hier even Denise”, lacht Melanie veelzeggend. “En we gaan meteen weg. Al moet ik eerst wel even een slogan op ons krijtbord zetten. Dat doe ik iedere dag. Voor de meiden. Ik hoop dat ze daar wat aan hebben.” De slogans zijn ook terug te vinden op Melanie’s instagramaccount. Ik selecteer er een aantal van om dit wandelverhaal nog een extra symbolische  ‘route’ te geven.

‘Luister naar je hart, dat klopt!’

Wanneer we het voetpad aan de Stationsstraat op stappen, ben ik weer een mannelijke journalist geworden, die al wandelend zijn interview afneemt. Melanie begint te vertellen welke omzwervingen ze eerst allemaal maakte, alvorens ze haar eigen bedrijf in Epe startte. “Ik heb de eerste jaren van mijn leven gewoond in Oosterbeek. Op 9-jarige leeftijd verhuisde ik met mijn moeder naar Zeeland.” Daar doorliep ze de middelbare school en kwamen er weekendbaantjes om de hoek kijken. “Ik wilde graag met mensen werken. Zo stond ik jarenlang in een kleine bruine kroeg achter de toog. Dat was niet alleen biertjes tappen, maar ik deed daar ook een beetje sociaal werk. Ik vond het heerlijk om met mensen in gesprek te zijn. Om die reden ben ik vervolgens Sociaal Pedagogische Hulpverlening gaan studeren.”

We lopen de Stationsstraat over die op een gegeven moment verwordt tot Oenerweg. Via de brug over de A50 komen we uit bij het Apeldoorns kanaal. Daar pakken we het Jaagpad langs het water. We wandelen naast elkaar, maar op gezette tijden trekt de fitte Melanie even een extra sprintje om fietsende tegenliggers de ruimte te geven. Intussen vervolgt ze haar levensverhaal waarin zich een bijzondere visie en passie ontwaart.

Doordat ze haar man tegenkwam, die haar passie van de Veluwe deelde, ging ze terug naar waar ze ooit opgroeide  en kwam in Eerbeek terecht. “Na mijn studie ben ik aan het werk gegaan bij de GGZ rondom Apeldoorn. Eerst als hulpverlener, later in een managementfunctie. Bij die bruine kroeg, maar ook bij de GGZ stond er één ding centraal: verbinding zoeken met andere mensen.”

Toch, na een aantal drukke jaren (‘die telefoon had ik 24/7 bij me vanwege allerlei vragen van het team waar ik leiding aan mocht geven’), was Melanie op een gegeven moment op een punt in haar leven beland, dat ze zocht naar een nieuwe uitdaging. “Mijn functie bij de GGZ was hectisch, daar heb ik lange tijd van genoten. Dat past ook wel bij me. Ik ben enthousiast en stort me er volledig op. Maar op een gegeven moment speelde er iets tussen mij en mijn leidinggevende waardoor alle energie uit me vloeide. Ik kon niet meer.”

‘Hey jij, die glimlach staat je goed!’

Melanie was in die periode in Eerbeek gaan sporten. “Een vriendin trakteerde me op een lesje sportschool. Puur ter afleiding van alles. Ik dacht eerst: ‘moet dat nou, daar heb ik helemaal geen zin in!’. Maar vanaf het moment dat ik bij hart for her in Eerbeek binnenstapte, voelde ik mij enorm op mijn gemak. Daarbij merkte ik dat een half uurtje sporten mij juist energie opleverde voor de rest van de dag. Prachtig toch?”

‘30 minutes women only workout’. De slogan staat op de pui van haar intieme sportruimte aan de Stationsstraat. De slogan prijkt ook op het roze truitje waarin ze deze wandeling maakt. Na het Jaagpad, nemen we de Vemdeweg en de Dophoeveweg terug richting het Eper centrum. Nog altijd heeft Melanie de pas er stevig in zitten. Met dat sportieve aspect, zit het inmiddels wel goed bij haar, zo blijkt. De mannelijke aangehaakte journalist veegt noodgedwongen wat zweetdruppeltjes van zijn voorhoofd. Maar Melanie’s uitbundigheid werkt aanstekelijk. Al was ze ooit ook een periode wat minder uitgelaten, zo vervolgt ze eerlijk.

‘Ons hart, klopt voor jou’

Via een loopbaantraject kon Melanie in die GGZ-tijd ervaren of ze niet beter wat anders zou kunnen gaan doen. “Ik kwam in contact met een loopbaancoach uit Epe. Ze heet Miranda Kroes. Mede door Miranda’s hulp, kwam ik erachter dat ik zeker met mensen moet blijven werken, maar dat ik gezondheid, voeding en sporten ook heel belangrijk vond. Toen ik haar vertelde over die leuke sportschool ‘hart for her’ en de energie die me dat opleverde, viel het kwartje. Misschien moest ik zelf wel een vestiging gaan starten.”

Na enkele stageperiodes bij andere vestigingen, kon ze niet wachten om zelf aan de slag te gaan. “Ik vond Epe een hele fijne gemeente en ben getipt door collega-ondernemer Mariëlle die mij wees op een geweldig leuk pand: de Stationsstraat 22.”

‘Schoonheid kent geen kledingmaat’

Dat is nu 3 jaar geleden. Melanie is er helemaal op haar gemak. Naast Melanie en Astrid werkt Hannie er inmiddels ook als begeleider. “Sportschool hart for her moet een veilige omgeving voor vrouwen zijn. Dat blijkt te werken. Iedereen voelt zich vrij om zichzelf te zijn. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, dik of dun: we redeneren vanuit je innerlijke kracht. Bij hart for her kun je gewoon binnenkomen zoals je bent. Want zoals je bent, zo ben je goed! Buitenkant is bijzaak.”

De vraag die in haar bijzondere sportschool desalniettemin vaak om de hoek komt kijken? “Je wilt zeker weten hoeveel ik weeg?” Het antwoord van Melanie is dan resoluut: “Dát interesseert me niet. Wel wil ik graag weten welk cijfer jij jezelf geeft, van 1 tot 10. Hoe

zit je in jouw vel? Vervolgens gaan we werken aan verhoging van dat cijfer. Want dat betekent automatisch dat je lekkerder in je vel gaat zitten, sterker en fitter wordt. Ik werk vanuit binnenin”, vertelt ze terwijl ze naar haar hart wijst. “De buitenkant van vrouwen is totaal niet belangrijk.”

‘Ik geloof in je. Jij maakt de wereld mooier!’

Bij hart for her trainen de dames (inmiddels zijn er in Epe zo’n honderd vrouwen lid) met toestellen die zich aanpassen aan hun eigen lichamelijke conditie (het zogenaamde hydraulisch trainen, DD). “Je kan de oefening dus zo zwaar doen en maken als je zelf wilt. Wij vinden de hartslag daarbij vooral heel belangrijk. Sterker: bij veel van de dames is die hartslag zelfs leidend voor dat half uurtje sporten.” Het kost weinig tijd én het levert je veel op. Dat is exact wat dit sportconcept met vrouwen doet, meldt Melanie. “Je krijgt er energie van in plaats van dat je uitgeput op de bank belandt of naar de koelkast loopt om te kijken of er nog wat te eten valt omdat je zo’n honger hebt gekregen.” De formule van deze sportschool is ooit weliswaar elders in het land gestart, maar Melanie ademt de werkwijze inmiddels, alsof ze hem zelf bedacht heeft.

Via de Plekweversweg, de Brinkgreverweg, de Dijkhuizerweg en de Lange Veenteweg, duiken we de Oenerweg weer op. Terug naar de meiden, terug naar haar sportschool, terug naar haar passie: de verbinding zoeken met andere vrouwen en hen helpen zodat ze vanuit de binnenkant, vanuit het hart dus, goed in hun vel zitten. Ze wijst naar het pand waar we de wandeling begonnen zijn: “Vrouwen worden hier sterker: fysiek, mentaal en sociaal. Dat vind ik het mooiste wat er is.”

 

De Wandeling van de Week deel 34 is gelopen met Melanie Borst-Verhoef. Ze heeft een duidelijk doel in haar werkzame leven. Ze wil meehelpen om andere vrouwen sterker te maken. Letterlijk en figuurlijk.

 

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *