‘Wandeling van de week’ 25 : Marjolein Kroese

Epe – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. De afgelopen week ging Dennis op pad met Marjolein Kroese uit Epe die vol vuur vertelt over het effect van bewegen. We starten deze wandeling bij haar kantoor…

Het kantoor van Marjolein Kroese bevindt zich sinds ruim negen jaar midden in het bos. Om specifiek te zijn: zo om en nabij de zandbult tegenover de welbekende Hertenkamp in Epe. Elke dag toert ze daar met heel veel liefde en plezier naartoe. “Werken in de buitenlucht: veel beter krijg je het niet.” En ‘werken’ mag dan best ook nog wel tussen haakjes staan. “Want het voelt niet als werken.” Dat gevoel was er bij haar vorige baantjes overigens best wel eens. Sinds ze voor zichzelf is begonnen, heeft ze echter nog geen seconde spijt gehad van deze stap. Marjolein is namelijk personal trainer en bootcamp-instructeur en daarmee altijd ‘lekker in beweging’. Het is niet voor niets dat ze haar bedrijf ooit zo noemde. Toch gaat het niet alleen om haar eigen gevoel. “Ik zet me bovenal graag in voor anderen. Zodat zij óók zo’n lekker gevoel ervaren.”

‘Woef!!!’

Dat kwam zo. “Ooit wilde ik graag wat afvallen. Ik ben dus gaan sporten. Ik kreeg de smaak te pakken, raakte 17 kilo kwijt en voelde me geweldig. Dat gevoel wil ik ook graag aan anderen overbrengen.” Het zaadje voor een eigen onderneming werd geplant. Want dat er ooit een eigen onderneming zou komen, stond heel vroeg in haar leven al vast. “Mijn ouders hadden een eigen zaak, ik zag dat het hard werken was, maar ik zag ook wat voor een voordelen het had, wanneer je voor jezelf werkte, in plaats van voor iemand anders.”

We lopen vanaf de zandbult het bos in. Via de Zeuvenbargweg en enkele kleine slingerpaadjes, komen we uit bij het zandpad richting de Haelberg. Goed om te melden? We worden vergezeld door Marjoleins hond Sumo. “Deze dierbare lieverd is tijdens mijn bootcamplessen een soort van mascotte geworden. Hij gaat altijd mee.” De immense Tosa doet niemand een vlieg kwaad. Sterker, ook tijdens deze wandeling blijkt: hij gunt voorbijgangers praktisch geen aandacht. “Toch blijft het opletten geblazen. Mensen zouden kunnen schrikken van zijn omvang; ‘t is toch 75 kilo schoon aan de haak.” De sympathieke Sumo kijkt haar aan en reageert: ‘Woef!!!’

Terug naar het gesprek, terug naar de wandeling, terug naar lekker in beweging. Want er waren er eerst nog best de nodige omzwervingen, voordat ze haar bedrijf negen jaar geleden begon, vertelt Marjolein terwijl wij door de bossen van Epe zwerven. “Ik heb het Cibap in Zwolle gedaan en leerde daar voor standbouwer en etaleuze. Vervolgens werkte ik jarenlang als meubelmaker en standbouwer in Amsterdam.” Daarna volgde er een carrière als medewerker in enkele modewinkels. “In die tijd ben ik ook gaan sporten. Ik raakte verslaafd aan fitnessen en bedacht ineens: wat zou het gaaf zijn om mijn geld te verdienen met het geven van sportlessen.” Na de opleiding tot fitnessinstructeur, volgde een opleiding tot personal trainer. “Daarna viel het op z’n plek: ik wilde bootcamp trainingen gaan geven. Sindsdien heeft me dat volledig gegrepen.”

Opleiding

Negen jaar geleden begon ze voor zichzelf. “Met één klant. Het was haar eerste bootcamp training. Ze vroeg waar de anderen bleven. Ik zei dat ze de enige was.” Daarna is het snel gegaan. Momenteel sporten er zo’n 150 mensen bij Marjolein. De Epese draait iedere week bijna dagelijks groepslessen. Die vinden bij de zandbult plaats, maar soms ook wel eens in Zuuk, achter bij de Zuukerschool. “Dat schema vul ik aan met diverse personal trainingen.” Inmiddels knoopt ze desgewenst ook een eigen uitgedacht voedingsprogramma (60 Days Lifestyle Change) aan haar bootcamplessen en pt-trainingen. En sinds kort zit ze weer in de schoolbanken. “Ik volg een tweejaarlijkse opleiding tot coach. Die coaching is een een prachtige aanvulling op fit worden en gezond eten. Want je wilt ook gezond in je hoofd blijven. Daar wil ik anderen zeker ook bij helpen.”

Strak worden, spieren kweken, gezond eten, afvallen, heerlijk sporten in de buitenlucht. Het zijn dé belangrijkste punten van haar visie, somt Marjolein enthousiast op. “Dus als (één van) die wensen op jouw lijstje staan, dan help ik graag.”

Het is inmiddels gaan regenen, de paadjes zijn glibberig, de focus op de route is er niet echt meer. Heel eerlijk? We verdwalen in het bos dat we allebei toch redelijk goed dachten te kennen. Deze zoektocht naar de juiste weg, lijkt wel een beetje op de manier waarop Marjolein uiteindelijk ondernemer is geworden. “Het waren best wat omwegen, het zal best wel wat sneller kunnen. Maar toch had ik al die bagage van opleidingen en banen niet willen missen. Ook dat maakt me tot wat ik nu ben.”

Dwalen

Dwalen of niet, een dikke regenbui of niet: Sumo loopt onverstoord achter ons aan. Die regen interesseert hem niets. “En mij al helemaal niet”, vertelt Marjolein lachend. “Weer of geen weer: ik sta wel bij die bult.” En het mooie is: degenen die bij haar sporten, denken daar allemaal hetzelfde over. “Trainen met gewichten, sprintjes de bult op: grondoefeningen, snelheid, conditietraining: men is wel wat gewend als we buiten trainen. Het is afzien, het is vast zwaar. Heel eerlijk? Ik wil graag dat iedereen tot het gaatje gaat. Want uiteindelijk onthoud je de voldoening na de training, toch het beste. Dat fijne gevoel maakt dat je je de volgende keer graag weer wilt inspannen. Niet voor mij, maar voor jezelf. Kijk: daar heb je de zandbult weer. Samen sprinten naar de top? Go, go, go!”

(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 26 mei 2021)

 

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *