‘Wandeling van de week’ 21 : Stéphanie Berris

Vaassen – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. De afgelopen week ging Dennis op pad met Stéphanie Berris uit Vaassen. Ze wandelde altijd al met het gezin of met enkele wandelmaatjes. Corona schroefde de frequentie op. Sinds een paar maanden is er belangrijk extra aspect bijgekomen om de wandelschoenen aan te trekken: een goed doel.

Onze wandeling begint bij Kasteel Cannenburch in Vaassen. Na het Maarten van Rossumplein en de weg door het prachtige aangelegen park, lopen we de Emmalaan en de Hattumseweg af. Vervolgens komen we op een prachtig zandpand dat naar een zonnige heipartij leidt. Daarna gaat de route van ruim 7 kilometer via de Wildweg en de Hertenkampsweg terug naar het centrum van Vaassen.

EnergieQ

Intussen vertelt Stéphanie onder meer waar dat goede doel vandaan komt. Stéphanie: “Dat komt door het werk dat ik doe. Ik ben in dienst bij EnergieQ in Apeldoorn. We houden ons bezig met HR-dienstverlening. Denk aan werving en selectie, loopbaanbegeleiding en bemiddeling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Ze werkt daar nu drie jaar als projectmanager en loopbaanadviseur. “Ik zit hier helemaal op mijn plek. Gesprekken met ondernemers en kandidaten maken mijn werk fantastisch, maar het creëren van onverwachte kansen en oplossingen maken mij écht energiek. Het contact met mensen, het schrijven van een portret van een kandidaat, het schrijven van blogs over ontwikkelingen in de markt, ik vind het allemaal geweldig om te doen. Ik probeer de beste verbinding tussen opdrachtgever, medewerker en werkzoekenden te leggen.”

Breder

Ineens kwam dat goede doel om de hoek kijken. “Een zakelijke relatie benaderde mij voor sponsoring. Het ging om het Radboud Oncologie Fonds. Heel eerlijk? Ik had er nog nooit van gehoord. Maar iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die met de ziekte kanker te maken heeft. Een belangrijk en noodzakelijk doel dus. Ik besprak het in ons team en we besloten te doneren. Toen bleek dat we ook zélf konden gaan lopen, was dat een mooie manier om nog meer bij te kunnen dragen.”

En doneren en geld inzamelen en gezond bezig zijn. Voor Stéphanie was dat een mooie opeenstapeling waar ze blij van werd. Ze vertelt dit aan haar collega’s en inmiddels wordt het EnergieQ-breed opgepakt. “We hebben ons aangemeld en het inschrijfgeld (à 20 euro per persoon) betaald. Iedereen mag zelf bepalen hoeveel kilometer hij of zij wil lopen: het gaat niet om de prestatie maar om de aandacht voor het doel.” Toen het team ‘EnergieQ op weg!’ gestart was, is Stéphanie stante pede relaties gaan benaderen. “Binnen een paar uren hadden we ons streefbedrag al gehaald. Inmiddels staat de teller op ruim 1200 euro.”

Drempel

Stéphanie en haar collega’s zijn nu een aantal weken volop aan de wandel om hun gestelde doelen te bereiken. “Op zich is mijn totale afstand goed te doen. Ik ga regelmatig een blokje om, al noem ik mezelf helemaal niet zo’n sporter. Mensen die mij kennen, weten dat wel, hahaha. Maar het mooie is: via een hele lage drempel is er een goed doel aan die wandelingen toegevoegd. Nu loop ik dus voor mijn eigen én voor andermans gezondheid. Geweldig toch?”

Stéphanie legt haar wandelafstanden nauwkeurig vast via een appje. “Dat goede doel zorgt voor meer enthousiasme om de wandelschoenen aan te trekken. Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die met deze vreselijke ziekte te maken heeft. Dichtbij zagen we bij een bevriend gezin hoe een zoontje vocht tegen het Non-Hodgkin lymfoom en hoe heftig zoiets is. Gelukkig gaat het nu weer goed met hem. Elke keer dat ik wandel, wandel ik ook voor hem.”

Specht

Uiteraard wandelt ze ook voor zichzelf. Haar werk als projectmanager en loopbaanadviseur is intensief. “Daarbij is dit, vooral tijdens corona, een typische kantoorbaan. Het is verstandig om die statische houding af en toe te verruilen met beweging. Zitten is het nieuwe roken, zo hoorde ik onlangs eens. Daar ben ik het wel mee eens. Daarbij is dat urenlange getuur op dat computerscherm natuurlijk niet gezond. Ik wandel na mijn werk dus graag een tijdje om te bewegen en te ontspannen.”

Buiten is er zuurstof en buiten geurt het bos. Buiten zijn, verruimt je blik, zo vult ze aan. “Je kijkt eens wat verder weg dan steeds maar 25 centimeter voor je, achter dat bureau in dat kantoor.” Ook tijdens deze wandeling blijkt; Stéphanie geniet van de toevallige ontdekkingen. De grote specht, de schaduwwerking op een boom, de sporen van de reeën op het mulle zandpad. “Als je tijdens het lopen goed om je heen kijkt, dan word je zo veel rijker.” Helemaal wanneer je ook nog eens loopt voor een goed doel. “Mensen kunnen ons nog altijd sponsoren. Dit is de directe link naar onze bedrijfspagina. Daar is meer informatie te vinden.”

Wil jij zelf ook lopen voor het Radboud Oncologie Fonds? Dat is ook mogelijk. Stéphanie vertelt daar tot slot nog even over als het beginpunt van onze wandeling, Kasteel Cannenburch weer nadert: “Via deze site (icoontje ‘start een actie’) kan een ieder een eigen actie beginnen. Na inschrijving ontvang je een uniek ‘Wandel-kanker-de-wereld-uit’ shirt en als je de totale vooraf bepaalde afstand hebt afgelegd, dan komt er een wandelkruisje jouw kant op. Het mooie is: er is geen einddatum gesteld aan deze goede doelen-wandeltocht.”

(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 28 april 2021)

 

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *