Epe – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. De afgelopen week ging Dennis op pad met fotograaf Joop Luimes uit Epe. Of eigenlijk ging het duo op pad met nog een aantal extra fotografen. Joop bedacht in deze coronacrisis namelijk een veilige manier om andere fotografen te inspireren. In deze zogeheten Photowalk loopt Joop samen met andere (hobby)fotografen een route. “Die routes lopen we individueel. We starten samen en we eindigen samen. Tussendoor geef ik via de app opdrachten die iedereen dan moet invullen.” Ook ik haak aan en loop mee met Joops route.
Die route begint bij Giovanca Ostania. En bij Wende Snijders. En Candy Dulfer. Niet letterlijk natuurlijk, maar we zien deze bekende Nederlandse artiesten wel staan. Letterlijk op een voetstuk. Joop fotografeerde de dames ooit tijdens concerten. En sinds kort mag hij de lege winkelruimte onder zijn woning in het Eper centrum gebruiken om dergelijk eigen fotomateriaal te laten zien. Mooi werk. Dat belooft wat voor vanmiddag.
Joop namelijk heeft naast zijn werkzaamheden voor de Fotovakschool in Apeldoorn en zijn foto-opdrachten voor bedrijven en particulieren al jaren ook veel fotocursussen gegeven. “Anderen iets leren, anderen inspireren. Bijvoorbeeld om anders te kijken. Dat vind ik geweldig om te doen. Dat zorgt bij mezelf ook altijd nog voor inspiratie.”
Gouden regel
Zo maar één van de gouden regels die Joop altijd hanteert wanneer hij zijn cursussen geeft? “Er zijn drie manieren om naar fotografie te kijken. Je kunt registreren wat je oog ziet. Dat levert foto’s op die voor iedereen herkenbaar zijn. Je kunt datzelfde beeld maken door een verrassend standpunt in te nemen. Zodat er bijvoorbeeld iets anders te zien is in de voorgrond of achtergrond. Dit maakt jouw foto net even anders dan een simpele registratie alleen. Maar je kunt ook volledig abstraheren. Inzoomen op een bepaald plekje en daar vervolgens een beeld van maken. Vaak zie je dan niet meer precies wát er gefotografeerd is of waar het precies is. Nog even los van de techniek; dat maakt die beelden ineens uniek.” Wanneer je deze gouden regel omarmt, dan kun je op iedere vierkante meter talloze foto’s maken. “De enige voorwaarde? Je moet goed kijken en het beeld willen zien.”
De laatste jaren startte Joop zijn eigen fotogroep (doeltreffend De Fotogroep genaamd). Die groep kwam samen om te leren over fotografie. “Ik werkte vanuit mijn fotostudio. Hier waren allerlei projecten op te pakken. Ook gingen we er samen op uit. “Om elkaar te inspireren en kennis bijbrengen en opdrachten of thema’s op te pakken.” Vanwege corona lagen de studiosessies en de thematische uitjes van De Fotogroep op z’n gat. “Toen bedacht ik om coronaproof met hen te gaan wandelen. We bepalen een dag, een begintijdstip en een eindtijd. We wandelen 1,5 uur. Tegelijkertijd, maar ieder op zijn of haar eigen tempo en vanaf een zelf gekozen startpunt. Elk kwartier geef ik een opdracht. Uiteindelijk worden de ingeleverde foto’s samen besproken.”
Het bleek een succes. Zo zeer zelfs, dat hij deze ‘Photowalks’ nu ook voor andere geïnteresseerden buiten De Fotogroep geeft. Eén van die edities loop ik als verslaggever van Veluws Nieuws mee.
Zoals gezegd: deze woensdagmiddag begint dus in het Eper centrum. Meteen komen er twee opdrachten over de app binnen. Eén daarvan? ‘Ga op zoek naar interessant beeld binnen een straal van 10 meter waar je nu staat’. Joop: “Het leuke is? Beeld is zo’n woord dat meerdere betekenissen heeft. Ik hou er van om dat soort woorden in mijn opdrachten te verwerken. Het is dan extra verrassend waar iemand mee komt. Helemaal omdat je niet samen loopt.”
‘Out of the box’
We lopen via de Beekstraat en de RSG NO-Veluwe het bos in. Ieder kwartier volgt een nieuwe opdracht. “Dat is snel, inderdaad. Toch leert dat je ook om ‘out of the box’ te denken en te kijken. Je wandeling krijgt zo een erg leuke meerwaarde.” Anders gezegd: het is speuren, zien, scherpstellen en klikken. Terwijl we over de Officiersweg lopen, dient het volgende appje zich aan: ‘zet je camera of mobiele telefoon op zwart-wit en bekijk welk motief/onderwerp zich daar goed voor leent’. Joop: “De camerafunctie in je mobieltje en de schermpje van vrijwel alle digitale camera’s kan met een paar drukken op de knop in zwart-wit omgezet worden.”
Als je vervolgens naar de plek kijkt die je wilt fotograferen, dan valt alle kleurinformatie weg. “Het is zeer interessant om te ervaren wat dat met je uiteindelijke beeldkeuze doet.” Joops paarse bloem met felgroene bladeren verwordt tot een wild uiteenlopend lijnenspel dat lijkt op action painting. Mijn groene detailopname van boomschors lijkt wel een gerimpeld mannengezicht. “Alles mag, niets is fout. Kijk goed en zet je fantasie aan het werk.” Na nog een paar kwartieren en dus opdrachten, is de wandeling van 1,5 uur al weer ten einde. Maar daar eindigt de Photowalk niet mee. “In het laatste appje in de Photowalk-appgroep vertel ik dat iedereen nog een mail krijgt. Ik roep alle deelnemers daarin op om de mooiste beelden naar me toe te sturen. Via een nader te bepalen online bijeenkomst presenteren en bespreken we elkaars werk.”
Op vrijdag 23 april houdt Joop van 15.30 tot 17.00 uur nog eens zo’n ‘virtuele’ Photowalk. “Daar zijn nog enkele plekken voor. Maar stiekem denk ik er al aan om dit sowieso nog een paar keer vaker te doen. Als ik alleen al naar mezelf kijk: al ken ik de opdrachten, je komt altijd unieke beelden tegen. Je weet namelijk nooit precies waar je loopt wanneer de nieuwe opdracht zich aandient.”
(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 21 april 2021)
Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!