‘Wandeling van de week’ 2 : Wilma Stokkink en Marleen Gerritsen

Epe – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. Deze week gaat Dennis op pad met Wilma Stokkink en Marleen Gerritsen, beiden al meer dan twintig jaar werkzaam bij VVV Epe.

Een goede omschrijving van de functie van deze dames? Ze ‘verkopen het dorp Epe’. Aan de toerist, maar evenzeer aan de Epenaar zelf. Want ook wanneer je zelf in deze gemeente woont en een prangende vraag over Epe hebt, dan hebben zij (of de drie vrijwilligers Joke, Joke en Mieke, red.) daar wel een passend antwoord op.

Klompenpad

En als het over wandelen gaat, dan weten deze dames de mooiste routes te vinden. Niet alleen in Epe overigens. Marleen, woonachtig in Harderwijk, loopt in die regio ook vaak en graag. Wilma, die wel in Epe woont, wandelt eveneens veel. Daarbij heeft ze samen met een vriendin een bijzondere hobby: zo veel mogelijk klompenpaden in Gelderland en Utrecht aandoen. “We hebben er al tientallen uitgelopen. Heel leuk om te doen. En leerzaam ook. Wij zijn als VVV Epe betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe klompenpaden in deze gemeente. Dus het is altijd handig om elders te kijken hoe dit aangepakt is. Heel vaak levert dat toch leerzame tips en informatie op.” Zo kwam Wilma er recentelijk achter dat er in Utrecht een Klompenpad Kids geopend werd. “Nu zijn wij dus bezig om in Oene een kinderklompenpad te ontwikkelen. We maken dan een route langs verschillende aansprekende punten die voor kinderen interessant zijn. Hier kunnen we binnenkort meer over vertellen.”

‘Epe in Beeld’

Wij beginnen te wandelen vanuit het kantoor van VVV Epe aan de Pastoor Somstraat. Er is namelijk een wandelroute die op deze plek begint en ‘Epe in Beeld’ heet. Die route van 3,7 kilometer is bestemd voor wandelaars, maar ook voor hardlopers. De route is in 2007 op initiatief van de gemeente Epe gerealiseerd. “Men vond dat er meer aan beweging gedaan moest worden. De route is gerealiseerd in samenwerking met de Atletiekunie en met de Nederlandse Hartstichting.”

De route leidt door de bebouwde kom van het dorp en voert langs diverse beelden in en nabij het Eper centrum. “Ooit is het traject netjes met bordjes aangegeven. Daarvan zijn er nu echter een paar gesneuveld. Met als gevolg dat wandelaars vaak niet goed weten waar ze af moeten slaan. We hebben onlangs bij de gemeente het verzoek gedaan om enkele nieuwe bordjes toe te voegen, zodat de exacte route weer duidelijker wordt. We krijgen nu veel opmerkingen dat mensen ‘Epe in Beeld’ niet goed kunnen lopen. Dat is toch zonde.”

Na een mooi stukkie stiefelen krult ons parcours via de Hoge Weerd linksaf het bos in. We lopen over het welbekende Paadje van Evert (waar ooit kunstwerkjes van Epenaar Evert van Loozenoord lagen, red.) en vervolgen onze weg achter voetbalvereniging SV Epe langs. Zowel Marleen als Wilma melden meerdere malen dat het heerlijk is om dagelijks rondom lunchtijd even een ommetje te maken. “Na zo’n lunchloopje ben je weer leeg in het hoofd. Daarbij is deze omgeving prachtig.”

Via Sparrenlaan en Lariksweg komen we uit op het zandpad achter RCN Camping De Jagerstee. Vervolgens zoeken we de Officiersweg op. Op meerdere plekken passeren er andere wandelaars. “Wandelen is weer hip”, concluderen Marleen en Wilma. “Dat heeft toch ook te maken met deze coronatijd. We hebben de afgelopen maanden zo veel vragen gehad over wandelingen in deze regio. En elke keer bleek dat die wandelaars aangaven dat ze vanwege de coronaperikelen meer gingen wandelen.”

Wandelkaart

Een kleine twee jaar geleden presenteerde VVV Epe samen met Visit Heerde en Rond Uit Hattem een wandelkaart met daarin diverse routes door Epe, Heerde en Hattem. Naast een mooie stadswandeling door Hattem, zijn er onder andere Heerder Dellenroutes en fraaie Eper bossentochten uitgezet. Allen kwamen in de Wandelkaart terecht. Verder kun je er een handvol klompenpaden in vinden. “De Wandelkaart bleek een succes. Niet alleen onder toeristen, maar ook onder inwoners van onze drie gemeentes.”

Toch is deze Wandelkaart 1,5 jaar nadat deze voor het eerst op de markt kwam, al weer aan verversing toe. “Hij was begin dit jaar uitverkocht. De eerste reeks van zo’n 5000 exemplaren ging als zoete broodjes over de toonbank heen. Daarom hebben we onlangs een hernieuwde uitgave uitgebracht. Met enkele aanpassingen en toevoegingen.”

De hernieuwde Wandelkaart is recentelijk ludiek in de markt gezet. “We hebben een filmpje gemaakt en hopen andere wandelaars te enthousiasmeren om hetzelfde te doen.” Die wandelfilmpjes met de hashtag #wandelenwhoop kunnen op facebook of instagram geplaatst worden. De hashtag verwijst naar het liedje Wandelen Wandelen (Whoop!) van de Deventer’ zangeres MINKA (Minka Hebing). “Ze schreef dit aan het begin van de quarantaineperiode. De tekst roept anderen op om ook te gaan wandelen. Het dansje in haar clip hebben wij nagedaan. Nu roepen we anderen op om hetzelfde te doen. Onder de deelnemers die ook zo’n dansje laten zien, verloten we een gratis Wandelkaart en een drietal wandelmedailles.”

De Wandelkaart kost 5,95 euro. Nog een laatste opmerking van de dames voordat we weer bij het pand van de VVV Epe aangekomen zijn? “Bij iedere verkochte Wandelkaart in december schenken we 1 euro aan The Lifeline (de Serious Request-actie op 3FM).”

(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 16 december 2020)

 

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *