‘Wandeling van de week’ 1 : Dennis van Lith

Epe – De ‘Wandeling van de week’ is een nieuwe rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. Deze week gaat Dennis op pad met een andere Dennis: Dennis van Lith. Tijdens de wandeling door de bosrijke omgeving rondom Epe ontstaat er een mooi gesprek over bomen, CO2, hout, bouwen en recyclen.

Dennis van Lith uit Epe heeft een bijzondere visie op duurzaam bouwen. Hij werkte jarenlang als projectleider bij diverse bouwbedrijven, maar kwam er steeds meer achter dat veel trajecten in de bouwwereld nogal traditioneel opgepakt worden. “Dat is op zich niet erg en ook wel te verklaren. Het gaat tenslotte al jaren zo. Maar heel eerlijk? Ik wil duurzamer bouwen, ik wil sneller bouwen, ik wil goedkoper bouwen. En bovenal milieuvriendelijker bouwen.” Dennis van Lith voelde zich dus steeds minder op zijn gemak binnen de traditionele aannemerij. De afgelopen jaren werkte hij nadrukkelijk aan een alternatief. “Ik interesseer me al jaren heel erg in het bouwen met hout. Alleen met hout. Daarbij geloof ik in de lean-filosofie: waarde creëren, verspillingen voorkomen en continu verbeteren.”

De Epenaar begon vorig jaar met zijn eigen bedrijf genaamd Fletts. “Ik heb stapelbare constructies van hout ontwikkeld. Daarmee worden duurzame appartementen gebouwd. Deze vaste elementen kunnen zelfs vijf verdiepingen hoog worden. Hiervoor heb ik een aantal vaste plattegronden (verschillend van grootte) uitgewerkt. Die vaste maten kunnen zeer snel gecombineerd en opgebouwd worden tot één appartementengebouw naar eigen smaak.” Je moet in de bouw niet steeds helemaal weer op nul willen beginnen, vindt de Epenaar. “Vandaar die standaardisatie. Enkel in badkamer en keuken zijn er diverse keuzemogelijkheden. Dat maakt dat het ontwerp heel eenvoudig te hergebruiken is. Dit zorgt voor kortere lijnen en dus voor sneller bouwen. Onze betaalbare en modulair stapelbare appartementen zijn daarbij demonteerbaar gemaakt. “Zodat ze ooit ook gemakkelijk weggehaald, gerecycled en hergebruikt kunnen worden.”

Deze Fletts-appartementen zijn geschikt voor een brede doelgroep, vertelt Van Lith. “Starters, alleenstaanden, maar ook senioren kunnen perfect in deze appartementen wonen. We hebben dus veel contacten met woningcorporaties en ontwikkelaars.”

CLT

Zo’n appartementengebouw van Fletts wordt voor 95 procent voorbereid in de werkplaats en kan vervolgens razendsnel op de desbetreffende plek worden opgebouwd. De houten gebouwen worden gemaakt van cross laminated timber (CLT). Kruislaags verlijmde houten latten vormen samen massief houten platen. Deze samengeperste houten platen die de hoofddraagconstructie van de bouw vormen zijn duurzaam en sterk, vertelt Van Lith. Met dit materiaal kun je stikstof neutraal bouwen. En dat is misschien wel het allerbelangrijkste in de optiek van de Epenaar die al ruim 25 jaar werkzaam is in de bouwwereld.

“Ik heb altijd een duurzame insteek van werken gehad. Dat komt ook omdat ik zo in het leven sta. Ik hoef niet veel spullen, ik woon niet al te groot. Ik hou van buiten zijn van buiten sporten, van buiten wandelen of buiten hardlopen. Het bos is daarbij altijd erg inspirerend voor mij. Neem een boom. Die haalt CO2 uit de lucht en slaat dat op. Dat is op zich al prachtig. Maar de tweede fase van veel gecertificeerde bomen is natuurlijk dat ze in plankvorm een nieuw leven krijgen. De opgeslagen koolstof zit dan nog in het hout. Bouwen in hout heeft dus een positieve uitwerking op de klimaatverandering. Ik streef er dus naar dat onze bouw helemaal van hout is.”

Natuurlijk kunnen er aan de buitenkant bijvoorbeeld ook nog wel metaal of bijvoorbeeld steenstrips gebruikt worden, daar is de opdrachtgever vrij in, vult hij aan. “De afwerking van de gevel is aanpasbaar zodat het gebouw altijd past in de omgeving.”

Beton is er alleen niet meer bij, in de visie van Van Lith. “Wij staan voor milieuvriendelijk bouwen. Dat moet wat ons betreft met hout dat komt uit PEFC-gecertificeerde bossen. Dit garandeert een goed beheer van de bossen. Wanneer je na het kappen van zo’n boom een herplantplicht uitvoert, dan kan het niet anders dan dat dit het bouwen van de toekomst wordt. Zo’n insteek zorgt er voor dat er steeds meer CO2 wordt opgenomen. En verlaging van de CO2 is hard nodig om de opwarming van de aarde te voorkomen.”

‘Hout in het zicht’

Al wandelend geniet Van Lith dus ook erg van de bomen om zich heen. “Ik vind het heerlijk om in het bos te zijn. Adem maar eens diep in, als je door het bos loopt. Het is gezond, het geeft je energie.” Ook het gebruik van hout in de bouw is goed voor de mens, weet hij. “Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat ‘hout in het zicht’ positief is voor de lichamelijke- en psychische gezondheid van bewoners.”

Daar waar de Fletts-appartementen ooit volledig uit de koker van Dennis van Lith kwamen, zijn er inmiddels diverse partijen aangehaakt om dit bouwconcept verder te vermarkten. “Aannemersbedrijf Aan De Stegge Twello en Timmerfabriek Willemsen uit Veenendaal geloven ook in deze manier van duurzaam bouwen. Je moet het samen doen. Helemaal alleen een dergelijke transitie bewerkstelligen in een redelijk conservatieve markt is gewoon erg moeilijk. Daarom is het mooi te ervaren dat een aantal partijen zich heeft aangesloten.”

Natuurlijk: het kost tijd om dit milieuvriendelijke bouwen onder de aandacht te brengen. Maar deze visie moet en zal slagen, vindt de Epenaar. Uit alles blijkt dat Dennis van Lith onverdroten doorwandelt op dit duurzame pad…

(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 9 december 2020)

 

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *