‘Wandeling van de week’ 3 : Marlous de Boer

Oene – De ‘Wandeling van de week’ is een nieuwe rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. Deze week gaat Dennis op pad met Marlous de Boer (56) uit Oene. Ze is in deze regio al jaren actief als reisondernemer (The Travel Club in Epe).

Marlous werkte altijd hard. Weken van 60 uur waren eerder regelmaat dan uitzondering. “Reizen is mijn passie, dit werk voelt als hobby, helemaal sinds ik voor mezelf werk. Dan maak je veel uren. Da’s niet erg.” Vanwege de coronacrisis zien haar dagen er tegenwoordig totaal anders uit. Sinds de eerste lockdown ruimt ze iedere dag tijd in om te gaan wandelen. “Heel erg fijn om te doen. Natuurlijk vanwege de fysieke, maar bij mij vooral vanwege de geestelijke gezondheid.”

Van huis naar werk

Onze wandeling begint bij de voordeur van de woning van Marlous en haar echtgenoot Fred. We hebben het plan opgevat om van haar huis naar haar werkplek in Epe te wandelen. Huis en werk stonden dit jaar bij haar namelijk meer in verbinding met elkaar dan ooit. Het is een route van ruim 7 kilometer. We lopen door het prachtige weidse buitengebied van het dorp Oene, we wandelen langs het kanaal, we nemen de Zuukerbrug over de A50 richting het centrum van Epe. Op diverse plekken komt één belangrijk aspect terug: het jaar 2020 en het effect van de daarbij horende coronacrisis.

“Want om daar maar eens over te beginnen. Natuurlijk is de horeca zwaar getroffen. Ik heb medelijden en beklag met die branche, ik zit zelf ook graag op het terras, of eet er een hapje. Maar toch is er nóg een branche ernstig getroffen. Daar hoor je veel minder over. Dat is de branche waarin ik zelf werkzaam ben.” Marlous werkte niet bij een touroperator of een andere bedrijf in de reiswereld, maar is zelfstandig ondernemer. Lees: sinds de eerste lockdown droogde haar volledige inkomen op. “Ik kan geen aanspraak maken op vergoedingen. Ik heb gespaard en ben dat potje nu aan het opmaken.”

Het jaar 2020 begon wat vreemd, vertelt ze. “Ik was de laatste maanden van 2019 volop bezig met het samenstellen van vakantiereizen voor mijn klanten in 2020. In mijn geval word ik pas betaald, als de reis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Niet erg, dat ben ik gewend. Daarbij was het vooruitzicht geweldig. In januari stond er al een recordomzet in de boeken. Tja, en toen kwam corona. De ene na de andere trip voor mijn klanten moest gecanceld worden. Omdat ik vaak unieke maatwerkreizen boek, kost dat veel tijd. Dat is normaal geen probleem, want dan komt er snel een herboeking. Maar door deze coronacrisis, werd mijn aanstaande omzet stap voor stap teruggedraaid naar nul. Het werk werd alleen niet minder. Nog altijd ben ik niet klaar met het afronden van de annuleringswerkzaamheden voor die reizen. Sommige vakanties van klanten gaan helemaal niet meer door. Anderen worden verplaatst naar volgend jaar, weer een groep wil een reisvoucher voor een ander moment. Ik ben er nog dagelijks druk mee om dit goed af te handelen.”

Roeptoeters

Wel hard werken, maar totaal geen inkomen, je zou er moedeloos van worden. Niet Marlous. Ze weerde zich kranig. “Natuurlijk was ik af en toe best wel eens een beetje down. Al die actualiteitenprogramma’s op tv met negatief nieuws. Steeds maar weer die coronaberichten. Elke keer weer die ongenuanceerde roeptoeters op social media. Het hing me wel eens de keel uit. Maar ik klaag niet. De reisbranche ging de afgelopen jaren crescendo. Mensen gaven veel geld uit aan vakanties. Mijn maatwerk voor bijzondere reizen werd gewaardeerd. Men wist mij te vinden. Ik heb het heel goed gehad. Dat zal ook in een goede tijd wel weer gaan gebeuren. Daar ben ik niet bang voor.” Er zijn collega’s van Marlous bij wie de moed wel eens in de schoenen zakte. Die zochten tijdelijk een ander baantje of hebben hun ondernemerschap als zelfstandig reisadviseur zelfs moeten stoppen. “Tientallen reiscollega’s zitten echt in de problemen. Dat is verschrikkelijk.”

Het coronajaar 2020 heeft Marlous veel opgeleverd. “Geestelijke rijkdom bijvoorbeeld. En die is veel meer waard dan geld.” De Oenese is na gaan denken over duurzame reizen, over het klimaat en over dierenwelzijn. “Ik ben veel meer bezig met de effecten van vliegen. Ik zoek naar milieuprojecten waarbij je iets terug kunt doen. Bij sommige stedentrips dichtbij adviseer ik tegenwoordig liever de trein. En georganiseerde excursies waarbij mensen op een olifant kunnen zitten of waar ze met dolfijnen of haaien kunnen zwemmen, die boek ik niet meer. Het dierenleed is daar te groot. Dat is niet meer van deze tijd.” Ook volgt ze een cursus Spaans. “Altijd al gewild, nooit tijd voor gehad. Nu doe ik het.”

Daarnaast ging Marlous de Boer wandelen. Iedere dag. Vaak in haar eentje. Eerst vanuit haar huis. Diverse klompenpaden in Oene verkennen en die steeds weer opnieuw lopen. Vervolgens eigen routes van zo’n kilometer of 14 à 15 samenstellen. En uiteindelijk voor de nodige diversiteit eerst ergens naartoe rijden om van daaruit een rondje lopen. “Ik ben dagelijks twee uur onderweg: heerlijk! Heel eerlijk? Als er straks een vaccin is en alles weer normaal wordt, dan wordt wandelen onderdeel van mijn dagplanning. Ik heb het nodig. Het werkt verslavend. Als ik onverhoopt een dag niet wandel, dan voel ik me ‘s avonds onrustig.”

Onze wandeltocht leidt via het Eper centrum en de rondweg naar het einddoel: het pand van waaruit ze The Travel Club Epe bestiert. “Ik kijk even of ik hier nog wat werkzaamheden kan oppakken”, lacht ze terwijl we afscheid nemen. “En daarna wandel ik terug naar huis.”

(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 23 december 2020)

 

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *