‘Wandeling van de week’ 16 : Mieke Poppema

Heerde – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. De afgelopen week ging Dennis op pad met Mieke Poppema allround oefentherapeut bij Muevo Cesartherapie & Stressmanagement in Heerde.

Houding, wandelen, schoeisel en eventuele blessures. Het heeft allemaal met elkaar te maken. Een goede reden om eens op pad te gaan met iemand die voornamelijk van dat eerste onderdeel verstand heeft. Alhoewel, Miekes kennis gaat verder, want ze wandelt zelf ook graag. Sterker: ze werkt samen met podologe Anja van ‘t Hul (Podototaal Podologie) zelfs aan een divers thematisch wandelprogramma waar mensen zich (als dat na alle coronabeperkingen weer mogelijk is) voor kunnen inschrijven.

Ons startpunt is het Heerder Gezondheidscentrum waar Muevo gevestigd is. “Zullen we proberen om de bebouwde kom zo snel mogelijk te verruilen voor het buitengebied?”, lacht Mieke terwijl ze haar wandelschoenen aantrekt. “Ik vind het eerlijk gezegd niet heel erg leuk om in een woonwijk te lopen.” We steken bij de Brinklaan de weg over en komen via de Meester Nijhoffstraat, de Dürst Brittlaan, De Sa en de W.D. van Dommelenstraat op de Zuppeldseweg. “Kijk, dat lijkt er meer op. Ruimte! Heerlijk.”

Hands off-methode

Mieke vertelt over haar praktijk in Heerde. “Ik ben samen met Margreet Tombrock-Hofmeijer eigenaar van Muevo. Dit is een praktijk waar we oefentherapie Cesar en psychosomatische oefentherapie uitoefenen. We zijn dus geen fysiotherapeut. Oefentherapie Cesar (en Mensendieck) is een afzonderlijk beroep. Eén van de belangrijke verschillen? Wij hanteren voornamelijk een hands off-methode. We kraken niet, we kneden niet, we raken in principe niet eens aan. We inventariseren klachten, kijken naar de houding van onze cliënt en leren hem of haar vervolgens bewegings- en houdingsoefeningen aan.”

Belangrijk om daarbij ook te weten? “Deze oefeningen moet je blijven doen. Want dan houd je je lichaam soepel en sterk en kunnen veel (chronische) klachten opgelost worden”, aldus Mieke. Waar veel van deze klachten in het lichaam vandaan komen? Mieke heeft een pasklaar antwoord: “Dat komt toch voornamelijk door zitten. Veel mensen zitten te veel. Achter de computer, op de bank, in de auto. Wanneer je die ongewone, gedrongen houding niet afwisselt met de nodige beweging, dan wordt je lichaam onherroepelijk stijf. Dat zorgt vaak voor klachten.”

Klompenpad

Halverwege de Elburgerweg duiken we het bos in. “Dit is een prachtig klompenpad. Ik heb de wandelschoenen natuurlijk niet voor niets aangedaan”, grinnikt Mieke. Over schoeisel gesproken: dat zijn wezenlijke attributen voor het wandelen, vindt ze. “Het kan wel op gymschoenen, maar je loopt daarmee best wel het nodige risico om juist meer blessures te krijgen als je vaker wandelt”, adviseert ze, terwijl ze naar de verderlichte sneakers van ondergetekende kijkt. Maar goed, wandelen natuurlijk vooral positief, vindt Mieke. Sterker: in haar optiek is het zelfs een uitstekende manier van bewegen. “Corona heeft, denk ik, sowieso één goed bijeffect. Mensen zijn veel meer gaan wandelen en dat is goed voor je lichaam.” Dat kan zelfs zeer goed blootvoets, vult ze aan. “Probeer het eens en ervaar hoe het voelt. Je houding wordt optimaal uitgedaagd en voel je beter wat de verschillende ondergronden doen met jouw spieren.”

Het klompenpad leidt via de Schaapskooi en het naastgelegen sprengengebied terug naar de Wezeweg. Vandaar nemen we het fietspad terug naar het centrum van Heerde. Intussen vertelt Mieke over een bijzondere samenwerking met podologe Anja van ‘t Hul. De aspecten houding, spieren en voeten worden zo nadrukkelijk gecombineerd. “We vullen elkaar aan als het gaat om specialistische kennis. Om die reden verwijzen we regelmatig aan elkaar door. We hebben samen ook wel eens een workshop over balans gegeven. Begin 2018 werd die workshop gecombineerd met een aantal blotevoetenwandelingen. Eerst deden we simpele voetoefeningen en vervolgens gingen we op pad. De deelnemers vonden het erg leuk. Sommigen hadden nooit verwacht dat ze op blote voeten door het bos zouden lopen.”

Inzoomen

Dit enthousiasme zorgde voor enkele herhalingen met nieuwe groepen. Door corona lag de blotevoetenwandeling echter stil. De ideeën van Mieke en Anja ontwikkelen wel verder. “We wilden graag wat dieper op de materie inzoomen. Daarom zijn we de afgelopen periode bezig geweest met het ontwikkelen van een reeks thematische wandelingen. Zo hebben geïnteresseerden meer om uit te kiezen en om over te leren. Naast een blotevoetenwandeling, zal er een wandeling over houding gaan. Ook willen we het onderwerp wandelen en balans nader uitwerken en gaan we wandelingen houden waar we meer informatie geven over voeten, blessures en het verantwoord opbouwen van je conditie. Mocht je ze allemaal mee willen lopen, dan kan dat natuurlijk. We hebben bij elk thema bewust een andere wandeling uitgezet. Je begrijpt: het ligt op de plank. Het is alleen nog wachten op versoepeling van de coronaregels. Maar daarna gaan we direct van start.”

In de verte doemt het gezondheidscentrum weer op. De wandeling is bijna ten einde. Mieke geeft aan dat ze het heerlijk vond om de benen even te strekken. “Ons vakgebied is letterlijk en figuurlijk altijd in beweging. Dat is de grote uitdaging van mijn werk. Door te wandelen laad ik mezelf perfect op. ‘t Zet me op scherp en dat levert uiteindelijk nieuwe ideeën op.”

(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 24 maart 2021)

 

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *