‘Wandeling van de week’ 17 : Larisa Brinkhoff

Epe – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. De afgelopen week ging Dennis op pad met Larisa Brinkhoff. Ze is als medewerker van Heel Epe Beweegt (een onderdeel van Koppel-Swoe) werkzaam als JOGG-regisseur en is coördinator van het zogenoemde lokaal Sport- en Beweegakkoord. Kortom: genoeg om over te praten tijdens een zonnig middagommetje.

”Maar dan moet ik wel eerst de Ommetje App aanzetten”, lacht Larisa als ik haar tref voor de ruimte in Kulturhus EGW waar Koppel-Swoe kantoor houdt. Zij fungeerde namelijk als één van de aanjagers om deze app ook door alle medewerkers van Koppel-Swoe te laten gebruiken. “Organisaties zijn er in deze vervelende coronatijd misschien nog wel meer op gebrand om hun medewerkers te laten bewegen. Inmiddels is er bij ons een soort van sportieve strijd ontstaan. Erg leuk om elkaar zo te motiveren om te gaan bewegen.”

Plannen indienen

De app is aangezet. We lopen via de Stationsstraat en de Oenerweg linksaf de Vossenbergweg in om vervolgens via de Dijkhuizerweg en de Dijkhuizerzandweg, een sluiproute naar de Vemderweg te zoeken. Larisa vertelt over het ontstaan van het gemeentelijke Sport- en Beweegakkoord. “Dit gemeentelijke rapport houdt verband met het Nationaal Sportakkoord. Door een eigen concreet lokaal akkoord samen te stellen kan de gemeente Epe aanspraak maken op geld van het Rijk.”

40.000 Euro

Vorig jaar januari is er een eerste drukbezochte bijeenkomst geweest, waaruit een regiegroep is geformeerd waarbij Larisa benoemd is als coördinator. “Inmiddels ligt er een concreet rapport. Dat maakt dat Epenaren, verenigingen, scholen en andere maatschappelijke partners hun eigen plannen kunnen indienen. Belangrijk? De plannen moeten een beweegvriendelijke omgeving creëren. Vorig jaar zijn er al enkele initiatieven gehonoreerd, maar ook dit jaar kan men nog plannen indienen. Dit jaar is er zelfs een budget van 40.000 euro beschikbaar gesteld. Het geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor begeleiding, workshops en coaching.” Meer weten? Bezoek de site van Heel Epe Beweegt hier.

Bewegen is natuurlijk goed, maar is dat qua omgeving dan ook allemaal wel goed geregeld? “Ik heb contact met Bert Boetes. Hij is als lid van de regiegroep Lokaal Sport- en Beweegakkoord Gemeente Epe betrokken bij de regionale afdeling van de Fietsersbond en bij het zogenoemde Wandelnet. Nu er vanwege corona meer gewandeld en gefietst wordt, is het belangrijk om na te denken over het verbeteren van fietsknelpunten en het en meer veilig maken van wandelpaden. Op dit moment worden diverse gevaarlijke punten in de gemeente Epe geïnventariseerd. We hopen dat daar ook iets aan gedaan wordt.”

Halve marathon

We lopen verder. Het gesprek gaat onvermijdelijk nog even door over corona. “Het is in deze tijd zeer belangrijk om in beweging te blijven. Ik merk aan mezelf hoe lastig dat kan zijn. Je moet af en toe doelen stellen. Ik hou bijvoorbeeld erg van hardlopen. Ik doe om die reden regelmatig mee met wedstrijdjes. Door het gemis daarvan, bleek dat ik de afgelopen periode wat minder frequent ging rennen. Daarom heb ik maanden geleden met een vriendin een eigen doel gesteld. We hebben onze eigen halve marathon uitgezet. Daar hebben we samen voor getraind. Vorig weekend hebben we die halve marathon gelopen. Het was heerlijk!”
Ook werknemers zijn heel erg bezig met de gezondheid van hun medewerkers, weet Larisa. Neem de organisatie waar ze zelf voor werkt: Koppel-Swoe. “Heel Epe Beweegt heeft dus een actieve zogenaamde ‘thuiswerk challenge’ uitgezet voor alle medewerkers. Een onderdeel daarvan is deze Ommetje App. Het is gezond voor je en het werkt bij heel veel deelnemers ook een beetje verslavend door het competitie-element. Deze ‘thuiswerk challenge’ rollen we als Heel Epe Beweegt ook (gratis!) uit bij andere bedrijven.”

‘Supermarktsafari’

Daarbij houdt Larisa zich als Eper JOGG-regisseur ook bezig met de gezondheid van kinderen. JOGG staat voor ‘gezonde jeugd gezonde toekomst’, vertelt ze. “Dit landelijke initiatief bouwt aan een netwerk waarbij de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder gemaakt wordt. Een gezonde jeugd begint namelijk bij een gezonde omgeving. Bewegen en voeding zijn daarbij belangrijke thema’s. Vorig jaar zochten we onder meer de samenwerking met supermarkten op. Daar hebben we voor basisscholieren onder meer een supermarktsafari gehouden, zodat ze leerden over gezonde voeding. Dit jaar gaan we dat in een ietwat gewijzigde vorm ook weer aanbieden. We zullen vanwege de beperkende coronamaatregelen natuurlijk geen rondleidingen met leerlingen kunnen houden. Maar we gaan bezoekers van de supermarkt wel attenderen op een aantal gezonde tips over voeding. Dat plan wordt nu uitgewerkt. We doen dat met hulp van enkele supermarkten in de gemeente Epe. Daar voeren we nu gesprekken mee.”

Uit alles blijkt: het werk van Larisa Brinkhoff draait voor een groot deel om de combinatie gezonde voeding en beweging. “Ik vind het eervol om daar een voorlichtende rol te kunnen innemen.” We naderen Kulturhus EGW, ons middagommetje is bijna ten einde. Larisa kijkt op haar appje: “Ruim 7 kilometer. Da’s toch mooi! Ik vind het fijn dat onze wandeling er voor gezorgd heeft dat ik zelf ook nog even de nodige beweging heb gehad.”

(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 31 maart 2021)

 

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *