Epe – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. De afgelopen week ging Dennis op pad met de geëngageerde Jaap Kloosterziel uit Epe. Hij heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Sinds de coronacrisis is wandelen zijn favoriete dagelijkse uitje geworden.
“Zal ik wat drinken en een stuk chocola meenemen? Je weet nooit waar je terechtkomt.” Jaap lacht, een goede voorbereiding is het halve werk. Je zou maar zo wat extra suikers nodig kunnen hebben, mochten we tijdens de wandeling onverhoopt verdwalen. Alhoewel; dat zal ook wel meevallen, want sinds het begin van de coronacrisis is wandelen zijn favoriete uitje geworden.
Hij weet de weg, hij kent de paadjes. Jaap wandelt alleen of met zijn vrouw en drie kinderen. Wandelschoenen aan en gaan. Soms gewoon een willekeurig rondje, dan weer met een doel. Openhaardhout bijvoorbeeld. Of verse melk bij de biologische boerderij in de buurt. Nu is er geen doel. Alhoewel: het doel is ons gesprek. En de omgeving helpt er bij om dat gesprek vorm te geven. We lopen vanaf zijn woning aan de Rietberglaan en slaan links af de Jagtlustweg in. We zien de wonderschone pracht; de weilanden links en de bospartijen rechts. Maar voor we er goed en wel erg in hebben, zitten we midden in het bos. “Zullen we hier linksaf gaan? Dit pad is een prachtige route langs een mooi vennetje.”
Prille begin
De natuur is mooi en tijd vliegt voorbij. Dat komt: Jaap heeft veel te vertellen. Niet eens zozeer over zichzelf (want: ‘ik blijf het liefst zo veel mogelijk anoniem en hou heel erg van mijn privébubbel’), maar zeker wel over de werkzaamheden waar hij dagelijks mee bezig is. Zo is hij als zelfstandig tekstschrijver werkzaam voor onder andere de Volksbank. Zijn spaarzame vrije uurtjes besteedt Jaap aan een project waar hij vanaf het prille begin bij betrokken is: Stichting Red de Veluwe. Dit is het collectief dat zich met man en macht verzet tegen de uitbreiding van Lelystad Airport.
Met niet al te veel fantasie zou je kunnen zeggen dat juist die werkzaamheden een bijzondere passie van Jaap genoemd kunnen worden. Met recht, want de actiegroep heeft al het nodige bereikt. Die uitbreiding zou er in eerste instantie voor zorgen dat het vliegveld vanaf 2019 ook vakantieluchthaven zou worden. Lelystad zou een deel van het vliegverkeer van Schiphol overnemen.
De actiegroep heeft er volgens Jaap aan bijgedragen dat dit traject zeer vertraagd is. “Anders hadden de vliegtuigen hier al veel vaker over gevlogen. In de milieueffectrapporten voor dat vliegveld stonden steeds veel tekortkomingen. Daar hebben wij tegen geageerd. We hopen zo te voorkomen dat er vanaf Lelystad Airport massa’s vliegtuigen over de normaal zo rustige Veluwe gaan vliegen. Kijk daar! Dat is dat mooie vennetje. Prachtig toch?”
Jaap vervolgt zijn weg en vertelt verder over de mooie resultaten die de actiegroep bewerkstelligd heeft. De vertraging is gelukt, maar Lelystad Airport is wel uitgebreid. Zo is er een hal gebouwd en is de verkeerstoren vernieuwd. Maar alles is nog niet open. “En het is nog maar de vraag wanneer dat gaat gebeuren. Dat is aan het nieuwe kabinet.”
Petitie
De actiegroep protesteert ook tegen laagvliegroutes over de Veluwe. Ze startten een petitie en inmiddels heeft de minister beloofd de laagvliegroutes te schrappen en is ze gestart met een luchtruimherindeling. “Dat is nodig omdat het Nederlandse luchtruim te vol is. Lelystad kan er niet bij. Dat zou er voor moeten zorgen dat vakantievluchten hoger gaan vliegen. Maar in een nieuw rapport staat dat piloten boven 1.800 meter zelf hun kortste route mogen kiezen. Dan komen de vliegtuigen natuurlijk zeker wél laag over onze mooie Veluwe. Dat doorstijgen vanaf 1.800 meter gaat zeker ook het nodige lawaai opleveren. Rapporten zeggen dat je dan zo maar 70 decibel (te vergelijken met het geluid dat een föhn maakt, red) om je oren kunt krijgen. Let je trouwens wel op hoe mooi het hier is? Daar kunnen we de weg oversteken. Dan lopen we richting buurtschap Wissel.”
Stikstof
Naast dat geluid zorgt de stikstof van de vliegtuigen er voor dat de biodiversiteit van de Veluwe afneemt, aldus Jaap. “Hoe meer vliegtuigen er over komen, hoe slechter het gaat met deze kwetsbare regio. Stikstof is een groot probleem voor zowel plantengroei, bomen, maar ook voor dieren.” Er worden nog altijd politieke besluiten genomen waartegen Red de Veluwe bezwaar maakt, aldus Jaap. “Vorige week nog. Toen heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een ontwerpbesluit gepubliceerd voor een natuurvergunning voor Lelystad Airport. Die zegt dat er vanaf de luchthaven 10.000 vliegbewegingen per jaar mogen komen. Alsof je een koeienstal voor 150 koeien wil en een vergunning aanvraagt voor 45. Dat kán toch niet? Daarom gaan we bezwaar maken. Wil je trouwens niet toch een stukje chocola?”
De suiker is gewenst. Het blijkt dat we al ruim 10 kilometer aan stappen over deze prachtige diverse Veluwe hebben gezet. “Ik hou van wandelen. Sinds medio maart is dat zelfs mijn favoriete uitje. Je kunt vanwege corona ook niet veel anders. Trouwens: daar kunnen we de S9 weer over. Als we via die weg lopen, dan is dat de kortste route richting ons huis.” Daar aangekomen, blijkt dat we een slordige 12 kilometer genoten hebben van de Veluwe. “Genieten, ja. Zo voel ik dat echt. Deze omgeving is prachtig, maar moet dat vooral blijven”, besluit hij passievol. “Ik hoop daar een steentje aan bij te kunnen dragen. Kun je hier iets mee voor de krant?”
(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 23 februari 2021)
Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!