Coronacolumn: de mozaïekhoofdjes

Daar zat hij. Aan onze keukentafel, de laptop van zijn moeder voor de neus. Na weken van individueel thuisonderwijs, was dit de eerste keer dat onze zoon al zijn klasgenootjes weer zag. Natuurlijk werd er her en der wel eens geappt met zijn vrienden en vriendinnen. Of speelde hij een online spelletje. Dit was anders, dit was bijna zoals vroeger.

Het leek eigenlijk net een klaslokaal. Alleen zaten zijn klasgenootjes niet aan tafeltjes. Alleen kon hij ze niet aanraken, niet even ravotten, niet samen spelen.

Deze groep 7/8 kwam als een soort van mozaïekraamwerk bij elkaar. Het was fijn om te zien dat onze zoon genoot. Maar het was ook treurig om te voelen wat het effect van deze coronacrisis voor hem is.

De beide juffen belden ook in. Er werden talloze vragen gesteld.

“Hoe hebben jullie het thuis?”
“Verveel je je al?”
“Lukt het met jouw huiswerk?”
“Kunnen we je nog ergens mee helpen?”
“Mis je school al?“

Toen kreeg onze zoon de beurt. Hij activeerde de microfoon van de laptop. Ja, het was allemaal best leuk thuis. En huiswerk maken ging best aardig. Hij trapte veelvuldig ‘n balletje achter het huis. Hij sprong en duikelde dagelijks minutenlang op de trampoline. Hij las. Hij speelde spelletjes. Hij keek tv.  Maar ja, hij had inderdaad ook wel weer zin om naar school te gaan.

De mozaïekhoofdjes knikten. Ze voelden dat eigenlijk allemaal wel. De juffen deden er nog een schepje bovenop. “Wij missen jullie wel hoor.” Ik slikte, toen ik dat hoorde. Mijn zoon bleef strak naar het scherm kijken. Even waren ze heel dicht bij elkaar, deze groep 7/8. Ze konden elkaar bijna aanraken. Bijna…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *