Foto Met Een Verhaal: ‘Herinneringen van een 7-jarige’

Wat onze 7-jarige zoon zich nog kan herinneren van die illustere Amerikareis uit 2013? Vrij veel zo blijkt ruim twee jaar na dato. En leuker nog: het zijn ook zeer verrassende aspecten van de trip…

Nee, hij heeft het nooit uit zichzelf over M&M’s World in Las Vegas. Het gaat tevens niet vaak over zijn allereerste vliegreis ooit. En over grote gebouwen, dikke auto’s of eindeloze snelwegtripjes hoor je hem ook maar heel weinig.

Toch weet hij nog best een aantal prachtige ‘Amerikanekdotes’ op te lepelen. Over de ‘stinkende zeeleeuwen’ (in Monterey Bay) bijvoorbeeld. Of over die ontmoeting met een aantal brandweerlieden van het korps in San Luis Obispo. Of die grote draaimolen op Pier 39 in San Francisco. Of over die spontane taxirit met twee wildvreemden en over het fietsen over Venice Beach. Hij weet over die laatste gebeurtenis zelfs nog tot in detail te vertellen. Die grote skatersplek met betonnen bulten en een heuse ‘ramp’, waar we langsreden. Al die livemuziek en de kleurrijke kraampjes op de straten. En natuurlijk die toffe cruiser waar hij mee toerde. Maanden daarna moest zijn verjaardagscadeau natuurlijk ook zo’n cruiser zijn. Zelfs de bijbehorende flitsende helm kon niet ontbreken.

Over fietsen gesproken. Hij weet ook nog wel wat mede te delen over die fietstocht in San Francisco. Bij het hippe Blazing Saddles huurden we één tandem en één gewone fiets. Mooi om te zien hoe dat daar gaat bij het uitlenen van die fietsen. In de kelder waar alle fietsen staan, is zelfs een parcours uitgezet waar men kan ‘leren fietsen’. Totdat we meldden dat we uit Nederland komen. Dat leek het letterlijke startschot van onze fietstocht te verspoedigen. Oh, die gasten hebben geen fietsles nodig, want daar doen ze niets anders dan fietsen, zo was in de twinkelende ogen van de Blazing Saddles-medewerkers af te lezen.

Dit alles herinnert onze zoon zich trouwens niet. Hij weet vooral hoe zijn eigen gesteldheid was, toen we een stief kwartiertje op die tandem zaten. Aan de voet van de immense Golden Gate Bridge, moest meneer namelijk ‘heel nodig naar de wc’, zo reproduceert hij bij navraag nog akelig goed.

Voor mij zat er niets anders op dan het tandemtempo wat te gaan verhogen. Ietwat onbeholpen, stuurde ik met dat zware stalen ros rondom de kolossale staanders van deze reusachtige rode brug.
Bijna drie kilometer lang, had ik het tempo er goed in. Zoonlief had overigens weinig oog voor de schoonheid van de brug en het water naast zich. Hij dacht alleen maar aan ander water: plassen. ’t Was ook het woord dat hij die minuten in zijn prille leventje het vaakst uitsprak: plassen. Met de woorden ‘ik’ en ‘moet’ er voor dan… Ik passeerde een handvol Dixies op de brug. Bij allen voelde ik of het slot niet toevallig open was. Geen succes.

Toen het einde van deze ‘hoge nood-hindernis’ eindelijk in zicht kwam, werd zoonlief rustiger. Dit kwam mede doordat ik hem attendeerde op het toiletgebouwtje dat in de verte opdoemde. Na de afdaling richting Sausalito crossten we razendsnel naar dat gebouwtje toe. Het bleek een loket dat voor heel andere doeleinden gebruikt werd. Maar dit maakte zoonlief niets meer uit: hij kon het niet meer ophouden. We verdwenen snel achter ‘t bouwsel. Terwijl hij zijn blaas leegde tegen de eerste de beste boom, keek ik semi-interessant in de rondte. Luttele secondes later zie ik een camera aan het huisje bevestigd zitten. De lens letterlijk op ons gericht. Ai… Die zit er vast om de boel daar goed in de gaten te houden.

Tot op heden heeft de Amerikaanse overheid ons nog niet getraceerd. Gelukkig maar. Al bedenk ik ineens dat zo’n stukje akelig accurate ‘Herinneringen van een 7-jarige’ in dit geval natuurlijk niet echt meewerkt.

 

(Dit verhaal is in 2015 geschreven voor de website USA365)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *