dEUS – Hedon Zwolle (vrijdag 10 maart 2023)

De Belgische band dEUS toert weer. De Zwolse zaal Hedon is uitgekozen om voor het eerst een reeks nieuwe songs aan Nederland te laten horen. Het is officieel pas de tweede show van hun Europese tour in het kader van het nieuw uitgekomen album ‘How to replace it’.

Het blijkt een buitengewoon interessante muziekavond te worden. Niet omdat alles vlekkeloos verloopt, ofzo. Nee, sterker nog, er gaat zelfs best wel wat mis. Vanwege materiaalpech bij gitarist Mauro Pawlowski bijvoorbeeld. Frontman Tom Barman grappend tegen de uitverkochte zaal: “Het is een bijzondere avond, laten we het daar maar op houden.”

Toch is dit een concert om niet snel te vergeten. Omdat het publiek, ondanks die enkele misser, vooral een uiterst geroutineerde, geconcentreerde en gretige band aan het werk ziet. En dat wordt song na song meer en meer door de toehoorders gewaardeerd. Uiteraard ontstijgt er een orkaan van gejuich uit de zaal wanneer er bekende songs zoals Fell Off The Floor, Man, Bad Timing, Nothing Really Ends en Instant Street ingezet worden. De bomvolle zaal ziet en voelt dat dEUS ook bij oude nummers nog altijd een soort van muzikale bewijsdrang heeft.

Maar de belangrijkste conclusie? Het materiaal van het nieuwe album komt live pas écht goed uit de verf. De opbouwende percussieve elementen van drummer Stéphane Misseghers, de ronkende steady baspartijen van Alan Gevaert, de opeengestapelde gitaarlagen van Barman en Pawlowski, de dwarrelende synthregens en soms ietwat vileine vioolpartijen van Klaas Janzoons en de fraaie zangpartijen waar af en toe zelfs de hele band een aandeel in heeft: dEUS is nog altijd in topvorm. En dan is dit nog maar het begin van de toer…

(Deze review is geschreven voor PlatoMania)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *