‘Wandeling van de week’ 46 : Charlotte de Haas

EPE – In de rubriek ‘Wandeling van de week’ interviewt Dennis Dekker inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. Deze week loopt Dennis samen met Charlotte de Haas (50) uit Epe. Charlotte is kunstschilder en maakt voornamelijk portretten. Sinds de eerste coronalockdown is ze veel aan het wandelen. Het blijkt eveneens het begin van een nieuwe schilderliefde. Ze maakt stillevens over natuur in en rondom de gemeente Epe. Dennis wandelt mee en ervaart hoe haar inspiratie ontstaat.

In de voortuin van haar gezellige tussenwoning aan de Eper Gagelstraat staat een bord. ‘Verkocht’. Binnen nu en een paar maanden staat er een verhuizing aan te komen, begint Charlotte enthousiast te vertellen. Samen met haar vriend en met haar zoon verhuist ze naar Vaassen. “Het is een mooie stap in ons leven waar ik veel zin in heb. Naast die aanstaande verhuizing ben ik afgelopen weekend ook nog ten huwelijk gevraagd. We gaan over een paar weken trouwen. Geweldig!”

Vanaf de Gagelstraat wandelen we de Tongerenseweg op. Daar nemen we de afslag richting de Warande. Om via een voetpad de Schietbaanweg op te lopen.  Die nieuwe stappen in haar privéleven, wil ze ook op zakelijk gebied gaan zetten. “Ik heb al jaren een grote voorliefde voor tekenen en schilderen. Ik ben gestart met mijn eigen bedrijf De Haas Creatief, maar ik zou daar graag meer opdrachten voor willen doen.”

Grafisch werk

Deze liefde voor creativiteit, zat er overigens al jong in. “Toen mij als 7-jarig meisje gevraagd werd, wat ik later zou willen worden, had ik een duidelijk antwoord. Ik wilde graag illustratrice worden bij kinderboeken.” Na haar middelbare school kwam ze, mede vanwege die duidelijke mening over haar toekomst, terecht op een grafisch lyceum. “Nadat ik die opleiding had afgerond, ging ik werken bij een reclamebureau. Ik mocht grafisch werk doen voor de art directors. Zo maakten ik tekeningen voor bij presentaties bijvoorbeeld.” In de loop der jaren is dit werk overgenomen door computers en de steeds geavanceerder wordende grafische programma’s. Maar haar liefde voor tekenen en schilderen bleef. “Ik deed voorheen een workshop bij Ben Aa in Epe en volg nu schilderles bij Zinkwit, een instituut voor kunst in Zwolle. Daar leer ik erg veel. Zo maak ik onder meer portretten van bekende Nederlanders of van internationale filmsterren en artiesten.”

Schilderijen waarbij Veluwse natuur centraal staat

Sinds de eerste coronalockdown is er een nieuw schilderthema bijgekomen. “Ik ben met een vriendin regelmatig gaan wandelen. We genoten van de natuur, maar ik wilde sommige momenten ook graag vereeuwigen. Een bloem bijvoorbeeld, of planten of bloesemknoppen in de bomen. Ik nam mijn telefoon mee, fotografeerde bijna elke wandeling wel wat en ben aan de hand van die foto’s natuurschilderijen in olieverf gaan maken.” Zo is er een voorzichtige serie ontstaan waar de prachtige Veluwse natuur centraal staat. De volgende stap? “Ergens exposeren. Of mensen interesseren om mijn werk aan te schaffen. Nu lijkt het nog een beetje of ik heel veel doe. Dat ga ik de komende periode stroomlijnen. Er komt een website en ik ga letterlijk de boer op met mijn werk.”

Bloemist benadert Henny Huisman

Al werkt Charlotte bij een heel ander bedrijf (ze is bloemist bij Bloemparadijs in Epe, red.), af en toe verdient ze al wel geld met haar schilderijen en andere creatieve uitingen. “Zo doe ik wel eens klussen voor horecagelegenheden waarbij ik met pastelkrijt mooie typografieën en tekeningen maak.” De menu’s van die eetcafés worden eens in de zo veel tijd veranderd, vult ze aan. “Met als gevolg dat de presentatieborden ook aangepast moeten worden. Ik vind dat erg leuk om te doen, maar het blijft vooralsnog een beetje in het hobbymatige hangen. Ik wil meer, ik wil er deels mijn werk van maken.”

Via de Schietbaanweg lopen we de Kolthovenweg, de Schotweg en de Rietberglaan op. Daar vertelt Charlotte dat ze binnenkort een bekende Nederlander blij gaat maken met één van haar meest recente werken. “Ik was onlangs bij een theatervoorstelling. Daar zag ik Henny Huisman. Hij zat een paar rijen achter me in het publiek. In de pauze ben ik brutaal naar hem toegestapt en heb ik gevraagd of ik een schilderij van hem mocht maken. Ik heb hem laten zien wat ik de afgelopen tijd zoal gemaakt heb en hij werd enthousiast. We hebben vervolgens mailcontact gekregen en hij stuurde een foto waarbij hij achter het drumstel (Huisman was voor zijn carrière als presentator en programmamaker, drummer in de Nederlandse band Lucifer, red.) zit. Hij zou van deze foto graag een schilderij krijgen.” Een mooie opdracht waar Charlotte de afgelopen tijd erg druk mee was. “Dit schilderij is net klaar. Ik heb hem gemaild en hij is razend enthousiast. Hij wil het werk zelfs meteen gaan gebruiken voor een expositie in Hoorn die vanaf 18 maart te zien is in het Museum van de 20e Eeuw. Super!”

De Haas Creatief

Na de Rietberglaan en een stukje Officiersweg, slaan we af de Sparrenlaan in. Via de Ballastputweg nemen we de zandweg richting Sportpark De Wachtelenberg. Charlotte spreekt haar wens uit. “Ik hoop natuurlijk een beetje dat ik via bekenden van Henny ook enkele opdrachten krijg. Ik loop er namelijk nog best vaak tegenaan dat mensen mijn schilderijen te duur vinden. Dat valt reuze mee als je weet hoe lang ik er mee bezig ben. Vaak heeft men geen idee hoeveel tijd er in gaat zitten.” De reeks natuurschilderijen zorgt er in ieder geval voor dat Charlotte de Haas (bekijk haar zakelijke facebookpagina vooral ook eens) steeds meer regionale bekendheid krijgt. “Ik hoop oprecht dat ik hier een paar dagen per week mijn werk van kan maken.”

Als we de Wachtelenbergweg en de Grintgroeveweg links hebben laten liggen, lopen we dwars door een bosje (waar Charlotte nog even snel gefotografeerd wordt) de Burgemeester Van Walsemlaan op. Ter hoogte van de Willem Tellstraat deelt Charlotte haar jeugddroom nog eens. “Na al die jaren zou ik nog altijd erg graag de illustraties bij een kinderboek maken.”

Bloesemknoppen

Bij het Sweerts de Landas Park worden nog snel even wat boomtakken met dichte  bloesemknoppen gefotografeerd. In tegenlicht, zodat er een mooi randje om de knoppen te zien is. Want je weet natuurlijk nooit of het uiteindelijk een schilderij oplevert. “Ik heb de afgelopen jaren wel gemerkt dat dit bij me hoort. Het moet er uit. Die creativiteit moet er uit.”

De, onlangs verkochte woning van Charlotte is bijna in zicht. Daarover gesproken: “Hier schilderde ik vanwege ruimtegebrek altijd in de woonkamer. Dat was niet ideaal. We verhuizen naar een plek in Vaassen waar we veel extra mogelijkheden hebben. Daar krijg ik den duur ook mijn eigen atelier. Dat wordt ongetwijfeld een volgende, nieuwe stap in het professionaliseren van De Haas Creatief.”

 

De 46e editie van de ‘Wandeling van de week’ heb ik gelopen met kunstschilder Charlotte de Haas uit Epe.  

 

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *