‘Wandeling van de week’ 23 : Gerrit Dokter

Oene – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. De afgelopen week ging Dennis op pad met de 89-jarige Gerrit Dokter uit Oene. “Heel ver lopen lukt niet meer. Maar een klein ommetje maken, gaat best nog wel, denk ik.”

Nog even beginnen met een extra stukje duiding bij deze wekelijkse rubriek in Veluws Nieuws. Het gaat niet om de gelopen afstand. Het gaat om het gevoerde gesprek. En wat blijkt? Bij de wandeling van deze week is er na achthonderd meter zelfs al heel veel gezegd.

Speciaal voor deze rubriek in de krant wil Gerrit Dokter best wel een wandelingetje maken. De bruine schoenveters zijn strak gestrikt, de blauwe fleecetrui gaat over zijn lichtblauwe overhemd en daarover komt nog een jas. “Het is aardig kil voor de tijd van het jaar, laten we maar geen kou vatten”, begint de bekende Oenenaar te vertellen als we zijn woning aan de Houtweg uitlopen.

Vol met verhalen

Na enkele meters blijkt al: deze kranige Oenenaar zit vol met verhalen. Over dat hij ruim 72 (!) jaar kapper geweest is. Of over het erelidmaatschap van Muziekvereniging Vriendschap dat hem met trots vervult. Of over zijn onderscheidende hobby; het fotograferen van tuinen in Oene voor de jaarlijkse keuring van de vereniging Oener Belang. “Vanwege corona ben ik daar tijdelijk mee gestopt, maar ik hoop dat wel weer op te pakken als de wedstrijd van start gaat. ‘t Is heel leuk en mooi om te doen.”

Heel leuk. Heel mooi. Gerrit Dokter spreekt de woorden erg vaak uit tijdens dit ommetje. Dat komt omdat de Oenenaar nog altijd goed geluimd en ‘goed te pas’ is. “Natuurlijk hebben mijn vrouw en ik ook wel het nodige meegemaakt in ons leven. Ieder huisje heeft zijn kruisje, toch? Maar we proberen altijd positief in het leven te blijven staan. Want zo hou je het ‘t langste vol.”

Wind

Natuurlijk, af en toe heeft het stel best wel last van ‘een pijntje’, zo vertelt hij. Gerrits vrouw Trui (van Gertruide, red.) loopt bijvoorbeeld niet al te best meer. Toch doet het echtpaar er alles aan ‘om een beetje fit te blijven’. Zo werken ze graag in de tuin of toeren ze regelmatig rond op hun fietsen. “Voordien kijken we natuurlijk wel even waar de wind vandaan komt. Daar passen we het rondje op aan. We kennen alle sluipweggetjes en paadjes rondom Oene wel, dus die route kan altijd anders zijn. Slim toch? Als het weer binnenkort wat mooier wordt, dan halen we onze fietsen zeker uit de schuur. Dat gaat ons toch iets beter af dan wandelen.” Stapje voor stapje lopen we langzaam verder. Van de Houtweg leidt dit ommetje naar de Klaterstraat. Van de Klaterstraat gaat het richting Het Duivenslag. Bij die t-splitsing stoppen we. We kijken uit over de landerijen, en de stralende hoofdpersoon wordt hier nog even op beeld vastgelegd. Of het nog goed gaat? “Prima. Als we het maar een beetje rustig aan doen.”

Gerrit Dokter dus. In de volksmond ‘kapper Dokter’ genoemd. De mensen die we tijdens het ommetje tegenkomen, begroeten hem stuk voor stuk. Iedereen heeft een (goed) woordje of een groet voor hem over. “Wanneer we aan onze koffietafel zitten, dan zwaaien de mensen nog bij ons naar binnen. Heel leuk hoor. Daar genieten we wel van. Zo heb ik jarenlang een ‘zwaaivriend’ gehad. Ik kende hem eerst niet eens. Hij kwam dagelijks op een vast moment langs ons huis. Dan zwaaiden we altijd even naar elkaar. Voor mijn verjaardag kreeg ik eens een kaart van hem, waar een zwaaiende hand op stond.”

Het gros van de anderen die hem tegenwoordig nog groeten, zaten voorheen natuurlijk in zijn kappersstoel. “Ik ben zo’n drie jaar geleden gestopt. Toen had ik het ruim 72 jaar gedaan. Het was genoeg geweest.” Toch zal Gerrit altijd een beetje kapper blijven. Al was het alleen al omdat hij de telefoon nog altijd als volgt opneemt: ‘Met kapper Dokter…’ “Tja, dat zit er nu eenmaal zo in. Ik kan dat niet meer veranderen.” Wat wil je ook, de Oenenaar is ruim zeven decennia aan het knippen geweest. Dan ben je ontegenzeglijk wijd en zijd bekend. In Oene, maar ook in de diverse kernen buiten het dorp waar hij al 65 jaar woont. “Ik heb wel eens post gekregen zonder adres en postcode. Er stond enkel de regel ‘Kapper uit Oene’ op. Die briefkaart kwam gewoon aan, haha…”

Huwelijksfeest

Nog even op die 65 jaar doorgaan. Vorige week vierden Gerrit en zijn Trui namelijk hun 65-jarige huwelijksfeest. Vanwege corona was er vanzelfsprekend geen feestje. “Toch is er wel van alles voor ons georganiseerd. ‘s Ochtends stond er al een afvaardiging van de Oener Muziekvereniging Vriendschap voor ons huis te spelen. En onze zoon kwam ook op bezoek.” Heel mooi om daarbij nog even aan te vullen? “We zijn onlangs overgroot opa en overgroot oma geworden. Er is recent een foto gemaakt waarop vier generaties Dokter te zien zijn. Tussen ieder van ons zit 30 jaar. Ik word 19 december 90, onze zoon Gerben 60, zijn zoon is 30 en de kleine jongen is net geboren. Dat is ons mooiste cadeau van het jaar.” Over cadeaus gesproken. De buurt had geregeld dat er een draaiorgel in de straat stond. “Daar hebben we erg van genoten. Zo was er toch nog een beetje reuring in de straat.”

Via Het Duivenslag gaan we de Dorpsstraat op. Terug naar de woning aan de Houtweg. Tussendoor wordt hij nog een aantal keren gefeliciteerd met zijn huwelijksfeest. “Dat heb je in zo’n dorp, hè. Iedereen kent je.” Een fietser komt zwaaiend langs. Vlak voordat hij de klink van zijn voordeur vastgrijpt, zwaait de Oenenaar vrolijk terug. Uit alles blijkt: Gerrit zal inderdaad voor immer ‘kapper Dokter’ blijven.

(Dit verhaal is verschenen in de weekkrant Veluws Nieuws, 12 mei 2021)

 

Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *