VAASSEN – De ‘Wandeling van de week’ is een rubriek van Dennis Dekker (www.mediamagneet.nl). Hij wandelt met inspirerende mensen die iets over hun onderscheidende visie, eigenaardige passies of bijzondere dromen vertellen. Dit keer heeft het wandelen niet alleen te maken met gezondheid, maar ook met een goed doel. Jenny Berends uit Vaassen wandelde in juni namelijk 200 kilometer in tien dagen tijd. Ze deed dat samen met Toos Herms uit Epe. Samen zamelden ze geld in voor KWF Kankerbestrijding. Normaal was dat altijd ten tijde van de Alpe d’HuZes, maar omdat dit evenement al voor het tweede jaar achtereenvolgens niet door ging, bedachten de dames een alternatieve wandelroute. Langs veelzeggende plekken en plaatsen in Nederland. Jenny blikt terug op hun eigen unieke wandelevenement.
We starten deze wandeling in Vaassen, aan de Vuurdoornstraat. Daar woont Jenny met haar man. Mijn enthousiaste medewandelaar heeft er zin in. De wandelschoenen worden stevig gestrikt, de drinkfles bungelt in de hand. Hop, daar gaan we. Ze wijst de route, ze vertelt haar verhaal. Via de Ribesstraat komen we op de Emsterweg waar we de Prins Bernhardlaan oplopen. Vlak voor Kasteel Cannenburch leidt onze wandeling via het Kersendijkje en de Julianalaan het kasteelpark in.
Oppeppen
Jenny begint eerst te vertellen waar haar wandelliefde vandaan komt. “Ooit, zo’n twintig jaar geleden, ben ik gaan lopen. Stukken achtereen, samen met één van mijn zussen. In 2013 kwam daar nog een extra reden bij. Ik werd ontslagen bij mijn toenmalige werkgever. Ik was daar een periode erg verdrietig van. Ik wandelde toen ook om mijn verdriet te verwerken, om een doel te hebben, om mezelf op te peppen.”
Dat wandelen is inmiddels uitgegroeid tot een grote hobby. Die de afgelopen jaren minstens ieder weekend ingezet werd. Ook volgden er doelen: wandeltochten. “Dat je loopt is natuurlijk al prachtig. Maar het is nog veel leuker om ergens voor te trainen. De Nijmeegse Vierdaagse, de Bloesemtocht in Geldermalsen, de Kennedymars; Jenny heeft ze, samen met één van haar zussen, wel eens gelopen.
En toen werd haar vriendin ziek. Ze kreeg kanker. “Ik wilde mijn liefde voor wandelen inzetten om geld in te zamelen voor KWF. Daarbij kwam: Helmie wilde de Alpen graag nog eens zien. We zijn met het regionale bekende team ‘De Keet-Herms’ meegegaan om in 2017 mee te doen met de Alpe d’HuZes.”
In die tijd leerde Jenny ook Toos Herms kennen. Die Epese ging eerst samen met haar man mee als begeleider, maar wilde uiteindelijk ook zelf mee gaan lopen omdat haar man Cor in 2014 overleden aan kanker.
Namen met een verhaal
Zo kwam het dat Toos en Jenny zich samen gingen voorbereiden op de Alpe d’HuZes-editie in 2019. Maar toen brak corona uit. Geen evenement dus. Net als dit jaar. Toch wilden de dames wel iets doen. Ze bedachten, met hulp van team De Keet-Herms, een alternatief. Een route die kriskras door Nederland liep. Een route langs plaatsen en buurtschappen met veelzeggende namen. “Zo zat ik ooit eens samen met Willia Jacobs (teamcaptain van De Keet-Herms, red.) te brainstormen over die route. We kwamen met namen van plaatsen op de proppen waar we een passend verhaal bij konden maken. Zo begonnen we in het buurtschap Ziek (bij Zeddam) en liepen we in tien dagen tijd naar Nooitgedacht (bij Rolde). We passeerden Rekken (omdat je het leven zo graag zou willen rekken) en Hardenberg (dat als plaats direct verwijst naar die berg in Frankrijk). Het was een geweldige, onvergetelijke tocht. Een onbetaalbare ervaring.”
Aan de achterkant van het kasteelpark lopen we de Emmalaan en de Hattumseweg helemaal af. Via de Niersenseweg en de Gortelseweg gaat de route weer terug richting het dorpscentrum. Intussen vertelt Jenny dat een spontaan idee steeds groter en groter werd. “Naast die veelzeggende namen van start- en eindpunt, stelde ik samen met Toos een afspeellijst met passende muziek samen. We selecteerden dagelijks liedjes die ons kracht gaven. ‘The Sound Of Silence’ bijvoorbeeld. Maar dan niet in de uitvoering van Simon & Garfunkel, maar ooit ingezongen door Helmie. Erg mooi en emotioneel. Of Yesterday van The Beatles. Omdat je altijd blijft denken aan de dagen toen onze geliefden er nog wel waren.”
Muziek bleek voor Toos en Jenny erg belangrijk te zijn tijdens deze wandeltocht. Elke ochtend voordat de wandelschoenen aangetrokken werden, kwam het dagnummer al voor het eerst langs. “Dat zorgde bij ons altijd voor een meditatief momentje.” Zo werd het strijdlied van stichting Alpe d’HuZes tijdens één van die dagen bijvoorbeeld gedraaid: ‘Kom Geef Niet Op’ van Maarten Peeters. “En een ander dagnummer was ‘Hier En Nu’ van Nick & Simon. Dat had voor ons te maken met het interview dat de inmiddels overleden Frank Speets, gaf. We zijn hem ooit tegengekomen tijdens de Alpe d’HuZes. In het interview zei hij: ‘Maak een museum van je leven en vertel er enthousiast over’. Dit lied stond dus centraal op de dag dat we in museumdorp Orvelte aankwamen. Want toen Toos mij vertelde dat ze met mij mee ging lopen, had ze de twinkeling in haar ogen waar Nick & Simon over zingen.” Toos twijfelde wel eens of ze het zou volhouden. Maar uiteindelijk ging dat allemaal erg goed, vertelt Jenny. “Ze had wel een paar blaren, maar die heb ik kunnen verzorgen.” Jenny is in het dagelijks leven onder meer sportverzorger bij het tweede elftal van vv Nunspeet. Die opgedane ervaringen zoals massagetechnieken en andere behandelmethodes kon ik voor mezelf en voor haar perfect inzetten.”
Nooitgedacht
Finishplaats Nooitgedacht mag volgens Jenny een passend slotstuk van hun unieke wandeltocht genoemd worden. “De naam is allesomvattend. Ook voor onszelf. We hadden nooit gedacht alles zich op deze manier zou ontvouwen.” In Orvelte hebben de dames geslapen in de vrachtwagen van Toos’ wijlen man. “Dat was ook een erg emotioneel moment.”
Het waren sowieso dagen om nooit te vergeten. Jenny kan daar naar eigen zeggen nog altijd geraakt over zijn. “We hebben zo veel herinneringen gemaakt, zo veel prachtige momenten beleefd. We werden bijna dagelijks geïnterviewd. Van Omroep Gelderland, tot RTV Oost, RTV Drenthe en Radio 2. We mochten gratis overnachten bij B&B’s en bij mensen thuis. Daarbij wandelden er elke dag anderen mee. Die moesten daarvoor wel een bedrag doneren om mee te mogen lopen. Elke deelnemer heeft zijn of haar eigen verhaal, maar ze waren ons ook tot steun.”
Toos en Jenny haalden ruim 14.000 euro op. Maar men kan nog steeds storten. En de dames wandelen ook nog steeds. “Sterker: we zijn in september samen op vakantie geweest naar Oostenrijk. Ook daar is natuurlijk gewandeld.”
Nieuwe wegen
Via de Emsterweg lopen we de Ribesstraat weer in. De laatste meters worden afgelegd. De voordeur van Jenny’s woning is in zicht. Toch wil ze nog graag wat zeggen: “Ik wil jou bedanken voor deze wandeling. Het was heel fijn om mijn herinneringen nog een keer met iemand te delen. Maar ik wil Toos hierbij nog graag zeer bedanken dat ze me vergezelde op deze bijzondere reis. Het leven vraagt je telkens weer om door te gaan, om nieuwe wegen in te slaan. Ik ben blij dat ik dat afgelopen juni samen met Toos heb mogen doen.”
Deze editie van de ‘Wandeling van de week’ is gelopen met Jenny Berends uit Vaassen. Ze vertelt over de bijzondere wandelroute die ze samen met Toos Herms uit Epe liep. Samen zamelden ze daar inmiddels ruim 14.000 euro mee in voor KWF Kankerbestrijding.
Wil je genieten van meer wandelingen? Klik dan hier!