Eén met de natuur in Opper-Oostenrijk

Zomervakanties vaststellen; het is bij ons steevast een lastig iets. Als we met de auto gaan, willen we bovenal graag de garantie van mooi weer, van cultuur, maar ook van de nodige verrassende elementen zodat zoonlief zich niet na een paar dagen verveelt. Plekken als Zuid-Duitsland, Zuid-Frankrijk, Noord-Spanje of Italië zijn door ons al meerdere malen bezocht, dus we zijn op zoek naar iets nieuws. Oostenrijk, dát moet het land worden. Toen we van het Oostenrijkse bureau voor toerisme (Österreich Werbung) het verzoek (zie hier het uiteindelijke verhaal voor MoodKids) kregen om Opper-Oostenrijk (het noordelijke deel van dit land) te verkennen, bleek dát een spreekwoordelijke toevalligheid waar we direct gebruik van wilden maken. Want misschien dat dit wel de juiste plek voor onze zomervakantie is…

Nee, we hoeven niet naar de populaire deelstaten Tirol of Karinthië, we gaan naar het, voor ons onbekende, ‘Pyhrn-Priel-Gebiet’, district Kirchdorf an der Krems (in deelstaat Opper-Oostenrijk). Over onbekend gesproken: onze overnachtingen zijn geboekt bij een boer. Een kleine conclusie vooraf? Tijdens deze ‘Urlaub Am Bauernhof’ hebben we prachtig weer en volgt verrassing op verrassing. Exact wat wij van een zomervakantie verwachten, inderdaad. Een verslag van een prachtige tijd waarin we één met de natuur waren.

Eén met de natuur in Oostenrijk

Na een voorspoedige reis van zo’n negen uurtjes, verruilen we de ruime A9-snelweg voor een kleine doorgaande weg richting de boerderij waar we de komende dagen menig uurtje zullen doorbrengen. Eerst toeren we langs het plaatsje Hinterstoder dat ons bekend voorkomt vanwege de skiwedstrijden die hier regelmatig plaatsvinden. Een paar kilometer verder ligt Vorderstoder; het dorpje waar Silke en Hubert Antensteiner al jaren hun boerenbedrijf bestieren. De weg er naartoe is al indrukwekkend; vele bergen (Totes Gebirge) tonen hun indrukwekkende besneeuwde toppen. Het blijkt maar weer: een berg verveelt nooit.

Schotse Hooglanders

Het zogenaamde Ferienhof Zamsegg ligt aan de rand van Vorderstoder. Vanaf de heuvel heb je enerzijds zicht op de lagere regionen van het dorp en anderzijds zijn er talloze indrukwekkende bergpartijen die verraden dat je op een unieke plek in de wereld bent beland. Tjonge, wat kan een mens zich nietig voelen op zo’n winderschone plek in de natuur. Combineer dat gevoel met de veelal bijzondere veestapel van de familie Antensteiner (naast koeien, varkens, schapen, eenden en ganzen zijn er Zwitserse Appenzeller Spitskuif-kippen en ook Schotse hooglanders te bewonderen) en je weet vrij zeker dat deze vakantie bijzonder gaat verlopen. We brengen onze spullen naar het keurig onderhouden en ruime gastenkamer en beginnen met onze ontdekkingsreis.

Ferienhof Zamsegg

Silke en Hubert Antensteiner heten ons hartelijk welkom en vertellen honderduit over het boerenbedrijf dat ze samen met hun oudste zoon Herwig runnen. De jonge koeien (pinken) zijn er voor de melk(verkoop), de Schotse runderen en de schapen voor het vlees. Het maakt dit bedrijf bijna zelfvoorzienend. Iets dat de vakantiegasten van Zamsegg overigens ook merken wanneer ze voor de halfpension-variant hebben gekozen. Zowel het bijhorende ontbijt als diner wordt namelijk met enkel eigen producten gemaakt en door de sympathieke gastvrouw Silke uitgeserveerd. Ze bakt dagelijks vers brood, er is eigen melk en yoghurt, het avondeten komt uit eigen groentetuin en de geserveerde vleeswaren zijn van eigen koe, varken, schaap of rund. Dat alleen al, is natuurlijk een unieke combinatie. Maar wanneer Silke en Hubert ons vervolgens meenemen naar een tweetal eigen ‘almen’ (bergweides) waar een deel van hun veestapel loopt, dan voel je je als het weeskindje Heidi of als de geitenhoeder Peter uit diezelfde televisieserie. Honderden hectares ver kijken. Alleen maar graslandschappen zien, een enkele boom en een gebouwtje, dat uiteraard gecombineerd met die talloze bergtoppen waar je bijna door opgeslokt wordt: een wonderschone belevenis.

Avondopname Oostenrijk

Talloze uitstapjes in Opper-Oostenrijk voor het hele gezin


En dan hebben we het nog niet eens gehad over de talloze uitstapjes die er in de buurt gedaan kunnen worden. Zo wandelen we deze dagen bijvoorbeeld naar de oorsprong van de zogenaamde Pießling-rivier. De kindvriendelijke tocht eindigt bij een berginham waaruit het water naar bovenkomt. Waar de stroom precies vandaan komt, is niet bekend. Maar vanuit deze zogenaamde kartsquelle (waterbron in de berg) stuwt het automatisch verder de berg af naar beneden. Heeft het hard geregend, dan beweegt de rivier vervaarlijk voort. Is het tijden droog geweest, dan is het een sympathiek stromende rivier.

Pießling Ursprung, Vorderstoder

Ook hebben we vanuit Hinterstoder de kabellift naar het hoogste puntje van de berg (ruim 1800 meter) genomen. Daar ligt veel sneeuw en het is er venijnig koud. De temperatuur komt net boven nul. Maar het uitzicht blijkt onbetaalbaar hartverwarmend zodat je bijna vergeet dat je daar als rasechte toerist rondloopt in korte broek en T-shirt.
Ook in het schitterende dorpje Windischgarsten brengt een lift je de berg op. Voordat wij de uitkijktoren op de top van de berg bezoeken, gaan we eerst een rondje rodelen en bedenken we nadien dat onze zoon dit ook zeer gaaf zou vinden. Op de berg, in de gave glazen uitkijktoren is ook een leuke expositie en een film over de natuur in de regio te bekijken. Over museum gesproken: wanneer het weer onverhoopt is wat minder is, dat is ook het Alpineum in Hinterstoder het bezoeken waard. Naast allerlei weetjes en feitjes over skiën, kunnen kinderen daar ook een spelletje doen waarmee zelf letterlijk de berg af lijken te glijden. Maar kinderen kunnen nabij de geweldig verstopte Gleingersee ook een cursus kletteren doen of leren boogschieten. Daar kan overigens ook lekker met een bootje gevaren worden op het prachtig gelegen meer. Wanneer je uiteindelijk de nodige verkoeling nodig hebt, is een duik in het water een heerlijke aanrader.

Kindervakantie in Oonstenrijk

Pyhrn-Priel Season Card

En weet je wat nou zo leuk is? Dit is nog maar een greep van de activiteiten die families in dit kleine overzichtelijke gebied kunnen ondernemen. Via de overzichtelijke site www.urlaubsregion-pyhrn-priel.at zijn er nog veel meer ideeën op te doen. Zeer belangrijke toevoeging? Daar is eveneens te lezen dat vakantiegangers een zogenaamde seizoenskaart (Pyhrn-Priel Season Card) kunnen aanschaffen waarmee al deze activiteiten onbeperkt te bezoeken zijn. De kaart die geldig is tussen 13 mei en 15 oktober kost geld (60 euro), maar wanneer je jouw appartement of kamer bij één van de verschillende locaties van de Urlaub Am Bauernhof reserveert, dat is de kaart bij de totaalprijs inbegrepen. Overigens kun je ook via www.urlaubambauernhof.at/zamsegg allerhande tips en informatie over deze regio krijgen. Kort en goed? Opper-Oostenrijk combineert een prachtige omgeving met een opperst unieke vakantietijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *